Rijkste man Noorwegen koopt 1170 bitcoin, richt Seetee op en legt alles uit in briljante brief aan aandeelhouders

09-03-2021

Op maandag 8 maart schrijft de Noorse miljardair Kjell Inge Røkke (62) letterlijk geschiedenis: hij kondigt aan dat zijn industriële groep Aker ASA 1170 Bitcoin (bijna 50 miljoen euro) heeft gekocht en daarmee het Bitcoin-bedrijf Seetee heeft opgericht en hij legt alles uit in een echt briljante brief aan aandeelhouders. Deze 23 pagina's zijn zo goed dat ze ook de grootste twijfelaar nog kunnen overtuigen om #GetOffZero te volgen en op zijn minst wat geld in Bitcoin te investeren.

HODL strategie

De oprichting van het bedrijf Seetee met 1170 Bitcoin in kas is een heel andere insteek dan de aankoop van Bitcoin door MicroStrategy en Tesla, waar het alleen een passieve inflatiebescherming vormt. Seetee wordt een echt actief progressief bitcoinbedrijf. Zij zal:

  • investeren in Bitcoin en Bitcoin bewaren (hodlen!)
  • toetreden tot de Bitcoin- en bredere blockchain-gemeenschap (en partnerschappen opbouwen met toonaangevende spelers
  • Start Bitcoin-mining en -verificatie
  • projecten en bedrijven binnen het Bitcoin- en Blockchain-ecosysteem financieren en opbouwen.

Het beste dat Kjell Inge Røkke de wereld al heeft gegeven, is een lange brief over Bitcoin aan de aandeelhouders van Aker ASA. Die kun je eenvoudig downloaden vanaf seetee.io. Røkke is een flamboyante ondernemer die in 1982 zijn eerste vissersboot in de VS kocht, ging vissen en al snel het grootste vissersbedrijf ter wereld oprichtte. Later nam hij de industriële groep Aker over en fuseerde zijn bedrijf daarmee. Met een persoonlijk fortuin van $ 2,4 miljard is Røkke de rijkste Noor. Medeoprichter en uitvoerend voorzitter van Seetee is Aker-manager Ola Snøve die tien procent van het kapitaal heeft ingebracht.

Snøve over Seetee: “Een langdurige blootstelling aan Bitcoin, de mogelijkheid om het te laten groeien door middel van mining en de kans om nieuwe bedrijven te starten met een aantal van de slimste koppen ter wereld, zijn een unieke kans. Het zou idioot zijn om het niet te doen. "

Wat is er zo geweldig aan de brief van Røkke aan de aandeelhouders? We hebben de belangrijkste passages vertaald. Profiteer ervan!

Beste aandeelhouders,

Ik ben me ervan bewust dat Bitcoin vaak wordt bekritiseerd vanwege het grote stroomverbruik, het onvermogen om te schalen in termen van transacties en het potentieel om anonieme, onwettige betalingen mogelijk te maken. Wij zijn van mening dat Bitcoin eerder een oplossing dan het probleem kan zijn op deze terreinen.

Goed ontworpen gebruikersinterfaces kunnen overal waar transacties plaats vinden nieuwe toepassingen voor Bitcoin mogelijk maken. Ik ben vooral geïnteresseerd in microbetalingen en hoe ze ons in staat stellen om te voorkomen dat gebruikersnamen, wachtwoorden en onze persoonlijke gegevens worden gemonetariseerd, vaak zonder medeweten en toestemming.

Als iemand die zijn carrière begon in de machinekamer van oude vissersboten voor de Noorse kust en later in de Beringzee in de VS, ben ik erg trots op wat Aker is geworden. Maar veel grote bedrijven zijn het slachtoffer van hun eigen succes en storten vervolgens in. Ik zal er alles aan doen om Aker nieuwsgierig, innovatief en actueel te houden.

Na veertig jaar in het bedrijfsleven heb ik geleerd dat je altijd moet uitkijken naar nieuwe kansen en ontwikkelingen aan de horizon. Seetee markeert deze horizon. Het positioneert zichzelf in het midden van een industrie die de komende decennia zou kunnen bepalen, net zoals internet dat sinds het begin van de jaren negentig heeft gedaan. Seetee is een open uitnodiging om ons dagelijkse bestaan door een mallemolen te halen en op een nieuwe leest te schoeien. Met dank aan de jonge ondernemers die ervoor gaan.

Mijn opleiding over Bitcoin is gebaseerd op briljante persoonlijkheden zoals Saifedean Ammous, Andreas Antonopolous, Adam Back, Nic Carter, Christopher Cole, Ray Dalio, Michael Green, Hugh Hendry, Reid Hoffman, Top Hunting, Jack Mallers, Raoul Pal, Chamath Palihapitiya, Anthony Pompliano, Pierre Rochard, Michael Saylor, Elisabeth Stark, Erik Townsend en Grant Williams.

Sommige van deze mensen geloven niet in Bitcoin of zijn het niet eens met onze beleggingshypothese. We houden van dergelijke concurrerende verhalen, en we noemen ze hier voordat de lezer zich in het spreekwoordelijke konijnenhol verliest. Het is verbazingwekkend om te zien dat de cryptocurrency space zoveel slimme mensen van de jongere generaties aantrekt - net zoals toen internet nog in de kinderschoenen stond.

Bitcoin inspireert ons om ons intuïtieve begrip van geld in twijfel te trekken.

Seetee werkt samen met Blockstream, een wereldleider in Bitcoin- en Blockchain-technologie. Een van de leiders van Blockstream is Adam Back, de uitvinder van Hashcash, een voorloper van Bitcoin uit 1997. Met Blockstream als partner zijn we ervan overtuigd dat we onze weg kunnen vinden in deze branche.

Je moet onroerend goed eens in goud waarderen. De Schiller Case Home Price Index is de leidende maatstaf voor de prijzen van woningen in de VS. In termen van goud behoren de onroerendgoedprijzen in de VS tot de laagste in de afgelopen honderd jaar. In 2004 verkocht Norges Bank haar laatste goudreserves, onder verwijzing naar slechte historische rendementen. Appartementen in het rijkste deel van Oslo zijn vandaag 35 procent goedkoper dan in 2004 als ze een gouden rating hadden gekregen. En de meesten zouden zeggen dat het vastgoedrendement in deze periode spectaculair was.

Alles is en gok met altijd kansen en bedreigingen. Bijna 80 procent van onze portefeuille bestond uit olie en gas toen de olieprijs negatief ging toen Covid-19 toesloeg.

Ik zal altijd liever een gefocuste ondernemer zijn dan een gediversifieerde investeerder, zij het met een beetje meer risicobeheer en oneindig veel meer academische nauwkeurigheid dan eerder in mijn carrière. Een van mijn favoriete vragen voor mensen die mij vragen stellen over het risico dat inherent is aan onze ideeën: hoe zit het met het risico om niet te winnen?

Jonge professionals weten dat als ze ja zeggen tegen wat uiteindelijk een slechte investering wordt, ze hun carrière op het spel zetten. Maar wat eigenlijk tot ontslag zou moeten leiden, is nee zeggen en unieke kansen mislopen.

Bitcoin kan nog steeds naar nul gaan. Maar het kan ook de kern worden van een nieuwe monetaire architectuur. Als dat zo is, kan een enkele bitcoin miljoenen dollars waard zijn. Die asymmetrie is interessant voor een portefeuille. Mensen die het meeste over Bitcoin weten, geloven dat het toekomstige succes ervan bijna onvermijdelijk is. Terwijl het andere kamp gelooft dat zijn mislukking net zo zeker is. Er is geen middenpositie.

Ik heb mobiele communicatie gemist. Ik heb niet geïnvesteerd in internetbedrijven. Ik ben pas onlangs begonnen met investeren in en bouwen van softwarebedrijven (en ik vind het geweldig!). Toen ik me realiseerde hoeveel denkkracht er in Bitcoin zat, zag ik de toekomst.

Stel dit scenario komt uit, dan kunnen we onze focus verleggen van de prijs van een bitcoin naar die van een satoshi (één bitcoin is honderd miljoen satoshi). Als onze mobiele telefoons over vijf jaar vol zitten met Bitcoin-applicaties, is de waarde van het netwerk de trap naar de hemel.

Het stroomverbruik van Bitcoin moet worden geanalyseerd met het oog op toekomstige scenario's voor het netwerk. Men moet weten of Bitcoin (i) een speculatieve zeepbel is die implodeert en waardeloos wordt, (ii) een digitaal schaars goed dat goud zou kunnen vervangen als waardeopslag, of (iii) een monetaire architectuur die fungeert als een centrale laag van vertrouwen en verificatie voor tal van soorten transacties. In het eerste scenario sterft Bitcoin en gebruikt ook geen stroom meer. Wat als het digitaal goud is?

De geschatte CO2-uitstoot voor de productie van nieuw goud is meer dan 100 miljoen ton per jaar. De schattingen lopen uiteen, maar recente studies zetten Bitcoin op ongeveer 30 miljoen ton per jaar. Dat is minder dan een derde van de CO2-uitstoot van goud. En als de hernieuwbare energiebronnen in de mix toenemen, die gelijkmatig kunnen worden gebruikt door flexibele Bitcoin-mijnbouw, zou de CO2-emissies van Bitcoin aanzienlijk moeten afnemen.

Toen ik Jack Mallers hoorde praten over Lightning, had ik mijn Rosselini-moment. Het Lightning-netwerk maakt het mogelijk dat Bitcoin opschalen. Transacties worden uitgevoerd in bilaterale kanalen die zijn verbonden in een netwerk, en elk kanaal is met een enkele transactie verankerd in de hoofdketen van Bitcoin. Lightning-transacties worden in milliseconden voltooid en verbruiken nauwelijks elektriciteit. Het is verankerd in de beveiliging van Bitcoin, terwijl het de snelheid verhoogt en de kosten verlaagt tot een niveau dat met conventionele betaalplatforms niet haalbaar is.

Bitcoin zou kunnen worden gebruikt om een ​​volledig nieuwe architectuur te bouwen voor de informatiestroom in de samenleving. De internetreuzen, zoals Shoshana Zuboff zo welsprekend uitlegde in haar boek The Age of Surveillance Capitalism, hebben producten van ons gemaakt. Ik weet zeker dat we een nieuwe architectuur nodig hebben om de privacy te beschermen.

Ik ben geïntrigeerd door het vooruitzicht van Bitcoin Lightning-portefeuilles die onmiddellijke microbetalingen mogelijk maken zonder de noodzaak om persoonlijke informatie te verstrekken waarmee door het platform inkomsten worden gegenereerd zonder goedkeuring of compensatie.

Hoe zit het met de miljarden mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening, laat staan ​​krediet, om hun leven op te bouwen? Vanuit hun oogpunt werkt wat we vandaag hebben duidelijk niet.

Goud overleeft obligatiebranden. Het kan niet worden vermeerderd om in waarde te dalen (schaars), het is niet bederfelijk en kan tijd en gebruik weerstaan ​​(duurzaam), het kan gemakkelijk worden opgeslagen en vervoerd (draagbaar), de waarde van een goudstuk kan gemakkelijk worden omgezet in andere valuta worden (fungibel), en het kan worden onderverdeeld in kleinere hoeveelheden en zonder verlies weer in elkaar worden gezet (deelbaar). Bitcoin is als goud, maar dan beter.

Schaarste drijft de prijzen op, of het nu horloges of gitaren zijn, wijn of auto's, schilderijen of sculpturen - allemaal fysieke activa. Vroeger waren digitale objecten anders. Alles kon eindeloos en gratis worden gekopieerd. Sinds Bitcoin en de blockchain kan dat niet meer en hebben we het perfecte, schaarse digitale bezit. En met dat doel is het ook gelanceerd. Het enige dat nodig is, is de goedkoopste elektriciteit ter wereld. Elektriciteit stelt het net veilig. Banken en tussenpersonen beschermd door politie en leger zijn niet langer nodig. Ik noem dit vooruitgang.

Ik realiseer me dat Aker deze ruimte erg laat betreedt. Het is duidelijk dat anderen het potentieel van deze uitvinding vele jaren eerder al begrepen. Maar in alledaagse gesprekken met andere zakenmensen, merk ik dat we nog relatief vroeg zijn. Het duizelt me als ik denk aan de oneindige mogelijkheden en mogelijkheden van deze ruimte.

In het afgelopen jaar heeft Bitcoin aanzienlijke vooruitgang geboekt om een ​​gangbaar investeringsvehikel te worden. Wanneer succesvolle investeerders zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckermiller verkondigen dat ze belangrijke posities in Bitcoin hebben, zou bij iedereen toch en belletje moeten gaan rinkelen.

De toekomst wordt bepaald door de jeugd. Daarom moedig ik ondernemers met kennis, ervaring en geweldige ideeën en ambities voor Bitcoin aan om mij en de anderen te bereiken via Seetee. Hoe groter je droom, hoe meer we zullen luisteren, vooral als deze ideeën een industrieel aspect of een goed doel betreft. We wachten niet alleen op de toekomst, we willen ook mee bouwen!

Met vriendelijke groet, Kjell Inge Røkke