Beleggers verlaten goud voor bitcoin

11-01-2021

Experts beginnen een deel van de prijsexplosie van bitcoin in de laatste weken te wijten aan de vlucht uit goud. De spotprijs van goud kelderde vanaf 6 januari in twee dagen bijna 5% naar $1.857. Daarvoor klom goud juist langdurig en ook in kortere rallies samen met Bitcoin. Een bitcoin werd voor de correctie zelfs meer waard dan een goudstaaf van 20-ounce.

Charlie Morris, oprichter en CIO van ByteTree Asset Management, twitterde dat de goud last heeft van de aandacht voor bitcoin:

Jim Cramer van het Mad Money programma op CNBC dat “alles naar crypto” gaat. Het Bitcoin investeringsfonds Grayscale afgezet tegen goud in exchange-traded funds (ETF’s) laat dit zien:

Deze bewegingen kunnen er op wijzen dat bitcoin langzaam de status van een legitieme asset klasse bereikt. Goud en bitcoin zijn lang samen opgegaan omdat ze beiden beschermen tegen inflatie en macro-economische onzekerheid. De prijsbewegingen van de laatste week doen vermoeden dat bitcoin aan de winnende hand is.

In een interview met Bloomberg zei Frank Spiteri, Chief Revenue Officer van Coinshares, dat het verhaal van bitcoin als niet gecorreleerde inflatie hedge sterker wordt “in het licht van een hoogst onconventionele monetaire politiek. Het lijkt erop dat instituties bitcoin nu pas zien als een beleggingsobject los van goud”.

De echte proponenten van goud weten echter van geen wijken. Bitcoin scepticus en goud investeerder Peter Schiff stelt dat als investeerders het inflatierisico weer gaan zien dat ze dan heus wel terugkeren naar goud:

Gerelateerde artikels: