Waar zal ik bitcoin kopen? Beurs, makelaar of via beleggingsinstrument?

13-06-2024

Waar zal ik Bitcoin (BTC) kopen?

Om het kort te houden. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlanders het beste kunnen aankloppen bij Bitvavo in Amsterdam.

Het is echter goed om te weten dat er verschillende type dienstverleners zijn die Bitcoin (BTC) te koop aanbieden. Verder zijn er verschillende opties op basis waarvan je blootstelling krijgt tot Bitcoin. Laten we even deze type dienstverleners beschrijven en een aantal goede dienstverleners als voorbeelden aandragen.

Waar zal ik Bitcoin kopen? Makelaarsplatforms?

In de eerste plaats, zijn er Bitcoin makelaars die werken als wisselkantoren met gebruiksvriendelijke handelsplatforms. In Nederland zijn er vele goede wisselkantoren actief. Blox, BTCdirect en Coinmerce zijn de meest bekende brokers. Niettemin, geen van deze partijen is een volwaardige beurs met een eigen orderboek. Brokers kopen bitcoin in op de grote internationale handelsbeurzen met grote handelsvolumes. Ze verkopen deze vervolgens door naar hun particuliere of institutionele klanten. Deze bemiddelende dienst zorgt meestal voor hogere tarieven. Een makelaarsplatform is daardoor duurder in gebruik in vergelijking met een beursplatform zoals Bitvavo deze heeft gebouwd.

Waar zal ik Bitcoin kopen? Beurzen met toeters en bellen?

In de tweede plaats, zijn er de Bitcoin handelsbeurzen die werken als marktplaatsen waar gebruikers direct met elkaar bitcoins verhandelen. Hieronder is een onderscheid aan te brengen tussen 2.1 handelsbeurzen die centraal een orderboek beheren met geavanceerde handelsopties om de voor de beste koers Bitcoin te kopen of te verkopen; en 2.2. handelsbeurzen die een decentrale aanpak hebben waarbij er of sprake is van een daadwerkelijke p2p-marktplaats waarbij er zonder orderboek een transactie wordt afgewikkeld of een (semi-)decentraal orderboek.

Deze handelsbeurzen kunnen verder ook hun gebruikers de mogelijkheid aanbieden om te handelen met hefbomen of bitcoin derivaten zoals de populaire termijncontracten (futures). Echter raden we onze lezers niet aan om te handelen met hefbomen of futures.

Vervolgens, is het ook niet handig om anoniem bitcoins te kopen op een decentrale handelsbeurs. Je zult dan potentieel meer moeite hebben om deze bitcoins weer te verkopen voor euro's. Banken en overheden zijn steeds strikter geworden en een klant moet kunnen aantonen waar de betreffende bitcoins zijn verkregen. Identiteitscontrole is moeilijk te mijden. Dit betekent concreet dat het voor de meeste lezers gewoon het beste is om op een gereguleerde Nederlandse handelsbeurs bitcoins (BTC) te kopen voor de beste BTC/EUR koers. Dit is de Bitvavo Exchange in Amsterdam. Bitvavo is anno 2024 een van de meest liquide handelsbeurzen in de wereld voor de handel in bitcoin in euro´s.

Wil je wel beschikken over hefbomen en termijncontracten? Dan kun je alles vinden op de Binance Exchange. Dit is de wereldwijd de grootste handelsbeurs en biedt alles aan wat een belegger en handelaar op zijn wenslijstje heeft staan. Inwoners van Nederland kunnen op dit moment geen rekening aanmaken bij Binance en kunnen beter uitwijken naar Bybit. De grootste concurrent van Binance. Voor meer informatie, lees het volgende artikel: Bybit vs Binance.

Wil je anoniem bitcoin kopen, dan raden we de Hodl Hodl of Bisq exchange aan.

Bitcoin kopen met beleggingsinstrumenten?

In de derde plaats, zijn er de reguliere aandelenbeurzen die Bitcoin derivaten of beleggingsinstrumenten aanbieden in de vorm van index trackers, ETN's, ETF's of aandelen in beleggingsfondsen. De beste Bitcoin ETN is door VanEck op de Xetra-beurs uitgebracht onder ISIN nummer: DE000A28M8D0.

Een ETN is niet echt het beste beleggingsinstrument voor een investering in bitcoin. Een Bitcoin ETF is natuurlijk meer optimaal. In de Verenigde Staten zullen in de loop van 2024 meerdere ETF´s voor Bitcoin worden goedgekeurd waaronder de BlackRock Bitcoin ETF. In Europa is er al een goede bitcoin ETF goedgekeurd die genoteerd is aan de AEX. Voor meer informatie: Jacobi Bitcoin ETF.

Een andere Bitcoin ETF is door 3iQ uitgebracht geworden op de aandelenbeurs van Gibraltar. Het staat bekend onder de naam The Bitcoin Fund met ticker QBTC.U en ISIN nummer CA09175G1046.

De trend is duidelijk. Er worden steeds meer bitcoin trackers zoals ETN´s en ETF´s genoteerd op de traditionele beurzen. Het is ook een kwestie van tijd voordat de eerste Amerikaanse Bitcoin ETF zal worden gelanceerd. Dit zal het kopen van bitcoin bijzonder vergemakkelijken. Iedereen met een beleggersrekening kan vanuit de luie stoel zonder enige bekommernis blootstelling kunnen krijgen tot bitcoin. Het zal de marktkapitalisatie van bitcoin zeer ten goede komen en deze nieuwe beleggingsklasse volwaardig integreren in het traditionele financiële systeem. Bitcoin zal daardoor ook meer marktkapitalisatie van goud afsnoepen. De lancering van de eerste goud-ETF in 2003 was doorslaggevend om van goud een makkelijk verhandelbaar beleggingsproduct te maken. De interesse in goud als een belegging nam enorm toe en de koers ging binnen 10 jaar van zo´n 300 dollar naar 1600 dollar. Een lancering van een bitcoin ETF zal ook een doorslaggevend effect hebben voor de ontwikkeling van bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse. Tip: lees ook ons artikel over goud versus bitcoin!

Bitcoin kopen bij andere beleggingsfondsen

Er zijn ook bedrijven die private investment funds voor o.a. bitcoin aanbieden. Deze fondsen zijn vaker breder in opzet. Ze bouwen en beheren een cryptoportfolio voor hun klanten. Een goed voorbeeld in Nederland van zo´n fonds is BlockChain Traders. Je kunt er helaas niet alleen bitcoin kopen.

Het bekendste beleggingsfonds die alleen Bitcoin aandelen uitgeeft is The Bitcoin Trust van Grayscale Investments. Een duur en onnodig instrument die niet goed toegankelijk is voor de particuliere beleggers. Bitcoin kopen kun je als Nederlander gewoon goedkoop en gemakkelijk voor elkaar krijgen op de Bitvavo beurs in Amsterdam. Wil je meer leren over wanneer je bitcoin het beste kunt kopen en mogelijk verkopen? Lees dan het volgende artikel:

undefined || '' || '' || '' || '' || '' || '' || '' || '' || '' || ''