Duitser 7.002 bitcoins kwijt maar ben jij wel voldoende beveiligd?

13-01-2021

Het gonst ervan op het internet: een Duitse programmeur die in San Francisco werkt heeft na 8 pogingen nog maar 2 kansen om het wachtwoord van zijn zwaar beveiligde Ironkey goed te gokken, anders is hij zijn woordenlijst voor eeuwig kwijt en daarmee ook de toegang tot 7.002 bitcoin die hij in 2016 kreeg in ruil voor het maken van een educatieve video “Wat is bitcoin?” De man sliep er zo slecht van dat hij het nu heeft losgelaten en overgedragen aan crypto experts.

Tijd voor een veiligheidscontrole!

Maar hoe staat het met jouw beveiliging van je cryptoportefeuille gesteld?

Ngrave, maker van hardware wallets en Cryptotag, een dubbele set metalen platen waarop je sleutel wordt gegraveerd, heeft op 13 januari de resultaten van een onderzoek bekend gemaakt naar de beveiliging die bitcoin eigenaren toepassen. De belangrijkste getallen: 96% heeft enige vorm van 2FA en 87% van de hardware wallet gebruikers doet test transacties. Toch is 25% van de gebruikers minder goed beschermd dan ze denken.

De enquête, die iedereen ook nu nog kan doen op are-you-safu.ngrave.io, is tot dusver door 1400 gebruikers uit 78 landen ingevuld. 90% van de deelnemers is man en 60% is in de leeftijdscategorie 25–45. Van de ondervraagden had 62% tenminste een deel van de portefeuille op een exchange. Een op de drie gebruikers heeft 40% of meer van hun assets op een enkele exchange.

De overgrote meerderheid heeft two-factor authentication (2FA) maar 1 op de 4 maakt geen backup van de 2FA code. Bijna de helft van de ondervraagden bewaart de exchange login gegevens online of heeft er geen duidelijkheid over. 44% doen niet aan het whitelisten van overboekingsadressen.

Twee derde gebruikt een hardware wallet, waarvan weer drie kwart een USB stick. 87% van de gebruikers van hardware wallets doen kleine testtransacties voordat zij grote bedragen opnemen. Dat is positief maar zorgelijk is dat 67% van de hardware wallet gebruikers hun backup op papier hebben. De helft erkende dat het een probleem zou zijn als iemand dat papier zou vinden.

Voor meer informatie: