Komt er spoedig in Nevada een blockchainstad?

17-02-2021

Google heeft in Ohio de fake stad Waymo gebouwd om de veiligheid van de zelfrijdende auto te testen en te verbeteren. Nu zijn er plannen voor een helemaal nieuwe echte stad met echte mensen in de woestijn van Nevada, maar dan als volledig op blockchain gebaseerde Smart City. Jeffrey Berns, CEO van de crypto-investeerder Blockchains LLC heeft ambities die een staatsman niet zouden misstaan. Hij hoopt op verregaande politieke uitzonderingsregels.

Berns plannen gaan veel verder dan puur bitcoin en andere cryptomunten inzetten als betaalmiddel. De blockchain zou ook moeten worden gebruikt voor de administratie en het beheer van persoonsgegevens. De slimme stad zou niet ver van de casinometropool Reno worden gebouwd. Blockchains LLC kocht hier in 2018 al voor 170 miljoen dollar aan land, meldt Associated Press. Het bedrijf wil nu in 75 jaar tijd 15.000 wooneenheden gaan bouwen. Er zou verder meer dan 3 miljoen vierkante meter aan bedrijventerreinen moeten komen.

De Nevada innovatiezones

Nevada debatteert momenteel over een nieuw wetsvoorstel om innovatiezones te creëren voor bedrijven die land bezitten. Hier zouden dan “alternatieve vormen van politiek bestuur” kunnen worden uitgeprobeerd. Dergelijke gebieden zouden worden geleid door een tripartiete commissie, waarvan twee leden van het bedrijf zouden komen. Bedrijven zoals Blockchains LLC kunnen deze meerderheid vervolgens gebruiken om op hun land staatstaken over te nemen, zoals jurisdictie, politie en belastingheffing. Hiermee zou de klassieke scheiding der machten verdwijnen, maar blockchain en slimme contracten zouden een nieuwe basis kunnen vormen voor burgerlijke vrijheden.

Berns: “Risico's nemen, flexibiliteit en uitvinden hoe je dingen moet doen bij het ontwerpen van nieuwe producten is niet de manier waarop de overheid werkt. Waarom zou je dan niet gewoon een regering creëren die ons deze dingen laat doen? "

Tech utopie?

Met de nieuwe wet wil Nevada zich ook buiten het toerisme verder ontwikkelen. Steve Sisoka, de democratische gouverneur van de staat, staat welwillend over de plannen van Blockchains LLC. Critici zullen deze ideeën waarschijnlijk afwijzen als een gevaarlijke stap naar een technologische utopie, maar zijn Bitcoin, Blockchain, DeFi intussen niet al zeer realistische innovaties die de toekomst gaan bepalen?

Heb jij al het geld van de toekomst gekocht?

Photo by Pierre Châtel-Innocenti on Unsplash