Recordaantal Bitcoin nodes en nieuwe versie Bitcoin Core

20-01-2021

Het aantal Bitcoin nodes is naar het hoogste punt ooit gestegen met actueel 11.558 actieve bereikbare nodes. Dat meldt Bitnodes.io. Volgens coin.dance is het aantal 11.613. Daarmee is het oude record van 11.250 nodes exact een jaar geleden zeker gebroken. Als oorzaken van de stijging wordt gezien het toenemende wantrouwen jegens beheerde oplossingen en recente upgrades van de Bitcoin Core. Steeds meer Bitcoiners runnen nu hun eigen nodes.

Op 14 januari 2021 kwam de software update 0.21.0 van de Bitcoin Core uit en die is nu al de op drie na meest gebruikte softwareversie: 619 nodes draaien erop ruwweg 5.5% van het totaal. Ongeveer 5.000 nodes draaien nog op de vorige release 0.20.1. De nieuwe versie introduceert een manier om meer voorspelbare testnets te bouwen en implementeert Taproot consensusregels zonder deze te activeren op het hoofdnet.

De aanpassingen zullen de privacy van Bitcoin transacties verhogen aangezien Taproot verzekert dat de output niet langer de zogenaamde spending conditions vrijgeeft die in vorige implementaties nodeloos werden blootgesteld. De nieuwe versie sluit ook beter aan op de nieuwste Tor versie. Deze en andere aanpassingen moeten Bitcoin een meer verhandelbare asset maken meer in lijn met de oorspronkelijke bedoeling van Satoshi Nakamoto idee van “digital cash”.

Het belang van een bitcoin full node

Voor een succesvolle decentrale toekomst van Bitcoin is het essentieel om een robuust aantal onafhankelijke nodes te hebben. Zelf een node draaien is ook de veiligste manier om je eigen Bitcoin te bewaren. Een toenemend aantal hodlers doen dit dan ook omdat zij de grote hosters wantrouwen. Bitcoin Core (voorheen Bitcoin QT) is een software client gebouwd door de Nederlander Wladimir J. van der Laan op basis van referentiecode van Satoshi. Het is de meest populaire implementatie van het Bitcoin protocol: 98.5% van alle nodes draaien op een versie van Bitcoin Core software. Het aantal Lightning nodes op het Lightning Network is met bijna 10.000 installaties veel hoger. Voor meer informatie: