The Twilight of Gold - Melchior Palyi over het verval van de gouden standaard

02-07-2022

We willen onze lezers wijzen op een uitstekende video-series van de What is Money Show over het werk van Melchior Palyi (1892–1970): The Twilight of Gold. Melchior Palyi was een vooraanstaand econoom, financieel expert en econoom.

Melchior Palyi werd geboren in Budapest in het toenmalige Oostenrijk-Hongarij, echter hij behaalde zijn doctoraat in de economie in 1915 aan de universiteit van München. In de periode van 1918-1933 doceerde Melchior economie aan Universiteit van o.a. München, Goettingen en Kiel. In 1927, bezocht hij als een bezoekende professor de universiteit van Chicago. Hij werkte o.a. ook als de hoofdeconoom bij de Deutsche Bank in 1928 en was verder werkzaam als een wetenschappelijk adviseur voor de Duitse Reichsbank in de periode van 1931 tot 1933. Hij werkte aan een plan voor de financiële reconstructie van Duitsland. Melchior, kan men zeggen, leerde nogal veel over deflatie en uiteindelijk hyperinflatie.

Melchior Palyi was een jood en was zo slim om op tijd in het jaar van 1933 te immigreren naar de Verenigde Staten. Hier kreeg hij een positie als professor aan de universiteit van Chicago en Wisconsin. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Compulsory Medical Care and the Welfare State (1950), The Dollar Dilemma: Perpetual Aid to Europe, and Managed Money at the Crossroads (1958). Zijn belangrijkste meesterwerk werd pas na zijn dood gepubliceerd: The Twilight of Gold. Melchior Palyi was zijn hele leven gefascineerd over goud en het falen van de gouden standaard. In zijn werkt bespreekt hij de klassieke gouden standaard, het economisch-monetaire klimaat na de Eerste Wereldoorlog en het falen van de gouden standaard met de verdere creatie van een nieuwe internationale krediet infrastructuur, speculatie en schulden. Het boek eindigt me een postscript "Does History Repeat Itself?.... wanneer men dit boek leest, is het alsof Melchior het antwoord als wist....

Robert Breedlove en Jester doen een uitstekend werk om dit boek te bespreken en uit te leggen. Het is een zeer leerzame videoseries en we raden onze lezers aan om deze te volgen en of het boek, The Twilight of Gold, zelf ook te kopen en te lezen.

Gerelateerde artikelen:

Zal ik bitcoin of goud kopen?