Zal ik goud of bitcoin kopen?

28-06-2022

Moet je goud of bitcoin kopen? Deze vraag komt steeds meer op bij beleggers. Dit komt doordat bitcoin wordt beschouwd als het nieuwe goud. Qua ontwerp is Bitcoin een superieure digitale iteratie van goud.

Goud versus Bitcoin kopen - goud is verouderd

Echter, goud is in principe een verouderd solide geldsysteem dat gebaseerd is op schaarste. Het is geen toeval dat goud als een monetair goud uit de roulatie is genomen door overheden en centrale banken.

Het begon als een aantrekkelijke grondstof en ontwikkelde zich als het beste monetaire goed voor het bepalen en afwikkelen van waarde binnen een groeiende wereldwijde handel tussen verschillende landen. Goud was wereldwijd relatief duur om te vinden en te delven. Het is moeilijk te produceren en heeft een zogenaamde hoge voorraad-tot-toevoer (stock-to-flow) verhouding. De productie van goud kan niet makkelijk worden aangepast aan de vraag. Het wordt beschouwd als schaars en zeldzaam. Tijdens de opkomst van het Britse imperium werd de gouden standaard ingevoerd en succesvol doorgevoerd. De beperkingen waren voelbaar met de opkomst van nieuwe technologieën waaronder telegrafie en snellere wereldhandel. Tijdens de teloorgang van het imperium na de Eerste Wereldoorlog werd goud steeds meer gedemonetiseerd en gecentraliseerd (London Gold Fix).

Schaarste en zeldzaamheid is relatief vooral als centralisatie van opslag en ook de prijsvorming gestuurd en gemanipuleerd kan worden. Bovendien, er wordt steeds nieuwe goud afzettingen gevonden. De meest opmerkelijke vondst is recentelijk (2022) gedaan in Uganda.

Uganda vindt 31 miljoen ton in nieuwe goudafzettingen!

In 2022 werd er bekend dat Uganda meer dan 31 miljoen ton nieuwe goudafzettingen heeft gevonden met een geschatte waarde van 12 biljoen dollar. 10 procent van deze afzettingen zal uit puur goud bestaan. Deze vondst zal van invloed zijn op de stock-to-flow verhouding van goud ten aanzien van bitcoin. Bitcoin is absoluut schaars. Door de netwerkeffecten kunnen er nooit meer dan 21 miljoen eenheden worden gevonden. Goud is relatief schaars, we weten niet hoeveel goud nog gevonden en gewonnen kan worden uit bijvoorbeeld de bodem van de oceanen.

Bitcoin versus goud kopen - goud is elitair en onethisch

Een ander belangrijk aspect is dat het delven van goud zeer milieuverontreinigend is en vaak slaven- en kinderarbeid inhoudt. Goud als een solide geldsysteem is niet alleen verouderd, maar ook onethisch. Het past niet in onze geglobaliseerde digitale informatietijdperk waar we zogenaamd waarde hechten aan de universele rechten van de mens. Goud is primair elitair, top-down, niet grassroots bottom up zoals Bitcoin. Bitcoin is voor iedereen toegankelijk. Het is een openbaar monetair netwerk met een transparant driedimensionaal boekhoudsysteem. Goud is als geopolitiek machtsmiddel gecentraliseerd in de kluizen van vooral centrale banken.

Zal ik dan goud of bitcoin kopen?

Anno 2022 is een belegging in goud als bitcoin wenselijk. Bitcoin is een alternatief monetair netwerk voor centraal bankieren en een verzekeringspolis tegen een falend financieel systeem. Bitcoin is absoluut schaars, zal na 2024 een hogere stock to flow krijgen dan goud. Bitcoin zal in de komende decennium steeds meer van de goudmarkt afsnoepen en uiteindelijk goud als waardevaste belegging vervangen. Bitcoin is het ultieme onderpand zonder derde partij risico´s. Goud heeft wel bepaalde derde partij risico´s vooral als we stilstaan bij het feit dat zelfs LMBA-gecertificeerd goud, nep kan zijn. Goud is vervalsbaar en afhankelijk van experts, opslaglocaties en bewakers. Bitcoin kan als betaalmiddel via multisig-veilig locatie onafhankelijk opereren. Het is in het geval bij een vlucht uit een land de beste optie. Goud is zeer moeilijk over de grens te smokkelen, vooral als het gaat om grote hoeveelheden. Bitcoin veronderstelt in principe dat je 12 woorden moet kunnen onthouden om je bitcoin zonder wallet over de grens te smokkelen. Bitcoin is in principe onvervreemdbaar eigendom, goud is vreemdbaar eigendom en kan makkelijk worden geconfisqueerd.

Goud is gevestigde geopolitiek, Bitcoin is de nieuwe tech disruptor

Niettemin, goud is van geopolitiek belang en het is waarschijnlijk dat centrale banken bij een nieuwe wereldwijde valutacrisis en wellicht hyperinflatie zullen terugvallen op een bepaalde gouden standaard of een mandje van grondstoffen. Goud zal binnen The Great Reset het monetaire onderpand zijn. Bitcoin is als nieuwe jonge beleggingsklasse vooral nog onbegrepen, qua marktkapitalisatie klein en qua prijs volatiel. Goud is wellicht technologisch inferieur ten opzichte van bitcoin, maar met haar 5000 jarige geschiedenis waardevast en beproefd. Het is mogelijk dat Bitcoin als een nieuwe monetaire technologie uiteindelijk de rol van goud zal overnemen, maar zover is het nog niet.

Beide activa, zowel bitcoin als goud, passen daarom in een beleggingsportefeuille. Het is verstandig om zowel bitcoin als goud te kopen in deze tijden van financiële repressie. Hieronder kun je een korte video uitleg zien waar het verschil tussen bitcoin, goud en fiatgeld wordt uitgelegd:

Waar zal ik bitcoin en goud kopen?

In Nederland kun je het beste en goedkoopste bitcoin kopen bij Bitvavo. Goud kun je het beste en goedkoopste kopen bij Holland Gold. Je kunt zowel goud als bitcoin kopen op de Weense Bitpanda beurs. Voor een vergelijking tussen de Bitvavo en Bitpanda exchanges, kunnen we de volgende artikel aanbevelen: vergelijking tussen Bitvavo en Bitpanda. Trouwens, echte handelaren in bitcoin en goud kunnen het beste Bitfinex gebruiken. Hier kan goud en bitcoin in grote volumes worden verhandeld. Voor meer informatie: Bitfinex Review.

Gerelateerde artikelen:

Wanneer zal ik bitcoin kopen?