Hoe grote beleggers hun Bitcoin kopen zonder de markt te verstoren

26-02-2021

Grote Bitcoin beleggers zoals MicroStrategy en Tesla kunnen onmogelijk voor miljarden Bitcoin kopen op een cryptobeurs want dan zou de prijs natuurlijk exploderen. daarom gebruiken ze ook exclusief OTC-Handel. Dat betekent dat ze “Over The Counter” direct met een verkoper, zoals bijvoorbeeld een Mining-Farm, over de voorwaarden van een transactie onderhandelen. Insiders, onder meer van The Block, is opgevallen dat deze “Bitcoin Firma's” de OTC-Desk van Coinbase gebruikt hebben.

OTC-handel loopt dus niet via de beurs en vind je ook niet terug in de orderboeken. Daardoor zijn er enkel indirecte effecten op de koersontwikkeling op de beurs: enerzijds is dat verkrapping van het aanbod en anderzijds gaat het om de perspublicaties over zulke transacties. Het volume van OTC-handel mag je niet onderschatten. Betaaldienst Circle schat het op het twee- à drievoudige van gewone beurshandel.

Tenminste voor Amerikaanse klanten is Coinbase een centrale speler. MicroStrategy kocht voor 425 miljoen US-dollar via een OTC Desk van Coinbase. De grote order werd daarbij verdeeld over vele kleinere orders. Deze order-routing minimaliseert de invloed op de markt en helpt om te versluieren hoe groot de transactie eigenlijk is. MicroStrategy kon zo zelfs onder de marktprijs kopen en bespaarde meer dan 4 miljoen US-dollar.

Ook Tesla zou bij Coinbase hebben gekocht. Bitcoin ter waarde van 1,5 miljard US-dollar. Ki Young Ju, CEO van de on-chain-dataplatform Cryptoquant, zag als eerste dat de Tesla-transactie precies paste bij de daling van enkele Coinbase Pro Wallets. Coinbase bereid ondertussen een beursgang voor. Op de Nasdaq Private Market is het bedrijf al 77 miljard US-dollar waard verdeeld over 254 miljoen privéaandelen. Spoedig kan iedereen dus aandelen in dit bedrijf kopen.

In Europa biedt Bitvavo eigenlijk alle voordelen die Amerikaanse klanten van Coinbase hebben zoals bijvoorbeeld de volledige verzekering van off-chain und on-chain tegoeden. Bitvavo rekent lage provisies en bij het kopen van je eerste 1000 euro aan Bitcoin is gratis.

Foto: ranekoderivative work: Mariordo, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons