Bitcoin mining nuttig en nodig en nu ook een warm huis

21-02-2021

Om het Bitcoin netwerk te onderhouden immense energiehoeveelheden nodig. Digiconomist heeft berekend dat er momenteel 77,78 terawattuur per jaar nodig is om het Bitcoin netwerk van duizenden mining nodes and validation nodes te onderhouden. Dat is vergelijkbaar met het totale energieverbruik van Nederland!

Er is veel kritiek op dat hoge energieverbruik als een groot minpunt van Bitcoin. Het druist in tegen elk duurzaamheidsdenken dat een digitale munt die je bewaart in een wallet ter grote van een usb-stick zo veel energie zou moeten verbruiken. Dominic Frisby, de auteur van "Bitcoin: The Future of Money?" (2014), heeft net in een artikel in MoneyWeek, briljant uiteengezet waarom het hoge energie verbruik geen nadeel maar juist een groot voordeel, een enorm pluspunt van het netwerk is.

Wie zou er enig geloof schenken in een digitaal goud dat op een handvol mobieltjes zou kunnen draaien? En hoe makkelijk zou een dergelijk flutnetwerk onderuit te halen zijn. Juist het grote aantal nodes en de groeiende peperdure infrastructuur aan mining pools maakt dat je zo'n netwerk niet zo maar stil kunt leggen. Er is te veel in geïnvesteerd, er hangt te veel aan vast dat het zelfs zware stormen moeiteloos zal doorstaan. In die termen denkt Frisby en hij merkt ook nog even fijntjes op dat:

En dan heb je nog dat het bitcoin netwerk in werkelijkheid juist veel minder energie vreet dan de bestaande fiat systemen. De hele infrastructuur van traditionele banken is zeer inefficiënt verslindt energie, om nog maar te zwijgen over de politieke en militaire activiteiten die ermee samenhangen.

Maar aangenomen dat het energieverbruik nuttig en nodig is, is het wel weer leuk om te zien welke creatieve oplossingen er worden bedacht om de warmte die vooral bij het minen vrijkomt, nuttig te gebruiken. Zo heeft WiseMining met de Sato een boiler ontwikkeld die je in je huis kunt plaatsen om je water mee te verwarmen en tegelijkertijd Bitcoin te verdienen!

Sato Bitcoin boiler

En dit is dan nog maar één van de oplossingen die wordt verzonnen. Het bedrijf Crusoe legt zich erop toe om gas in de olieindustrie dat normaal afgefakkeld wordt, te gebruiken om Bitcoin te minen. Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor maakt gebruik van hun diensten. Oekraïne besloot al om vanwege Corona overtollige energie uit kerncentrales te gebruiken om Bitcoin te minen. In China zijn mining farms die in de zomer op plekken zoals bij een waterkrachtcentrale staan waar de stroom goedkoop is en die in de winter naar koude gebieden verhuizen om daar op hun koeling te besparen.