Deutsche Bank: "Bitcoin nu te belangrijk om te negeren"

18-03-2021

Het is heel interessant om te lezen hoe dinosauriërs praten over de opkomende nieuwe technologie die hen zal wegvagen. En dan hebben we het niet eens over hele organisaties en instituten, maar eerder om personen en afdelingen binnen dergelijke instellingen. Bij grote spelers als Deutsche Bank kun je zien dat ze enerzijds echt dinosauriërs zijn, maar dat ze er ook in slagen nieuwe afdelingen te creëren met een nieuwe generatie managers. In het Report on Crypto from the World Economic Forum kan iedereen lezen dat Deutsche Bank binnenkort al klaar is om Bitcoin- en Crypto-diensten aan te bieden. Tegelijkertijd komt de onderzoeksafdeling van Deutsche Bank echter met een open deur als "Bitcoin is te belangrijk om te negeren".

Tegelijkertijd spreekt Deutsche Bank in haar rapport over de toekomst van het betalingsverkeer over het Tinkerbell-effect alsof Bitcoin geen technologische revolutie is, maar gewoon een speeltje waarin steeds meer mensen geloven, zoals in de kerstman. Bitcoin zou niet kunnen winnen omdat het doet wat het belooft, maar omdat iedereen erin gelooft.

Deutsche Bank begrijpt totaal niet wat het betekent als er relatief weinig Bitcoin wordt verhandeld in vergelijking met bijvoorbeeld goud of aandelen. Je kent de term HODL niet. Er is een goede reden waarom bitcoiners niet willen handelen. Zie ons artikel over HODL. Citibank was al zo slim om te zien dat Bitcoin zich pas in de laatste fase bevindt maar het zal een betaalmiddel blijken te zijn.

Interessant is dat Deutsche Bank voorspelt dat een substantieel deel, 35%, van de $ 1.400 die elke Amerikaan met een jaarinkomen van minder dan $ 75.000 ontvangt, zal worden geïnvesteerd. Deutsche Bank noemt Bitcoin hier niet, maar iedereen weet dat jonge mensen gewoon hot zijn om wat meer satoshi's (sats) te stacken!

Deutsche Bank praat veel over de centrale digitale valuta die eraan komen - de Bahama's hebben er al een - en besteedt ook veel aandacht aan het Libra-initiatief van Facebook. Niet half zo intelligent en vrij doordacht als de recente brief over Bitcoin aan aandeelhouders van de rijkste man van Noorwegen, maar goed.

Toch heeft Deutsche Bank veel studies gepubliceerd over toekomstig betalingsverkeer, crypto en blockchain. Hier zijn de links naar maar liefst zeven gepubliceerde rapporten. De eerste twee klinken erg interessant: cash zal blijven! Wat zal verdwijnen zijn de plastic betaalkaarten! De digitale wallet wint!

Ten slotte, kan men zich afvragen waarom Deutsche Bank haar mening steeds meer bijstelt en deze rapporten uitbrengt. Is het misschien niet zo dat de Deutsche Bank feitelijk bankroet is en de adoptie van bitcoin en crypto assets als een reddingsboot ziet? Als de Deutsche Bank de volgende crisis overleeft, wees niet verbaasd als je er dan bitcoin kunt kopen.