Citibank: Bitcoin nu digitaal goud maar straks toch hét internationale betaalmiddel

01-03-2021

Citi GPS (Global Perspectives & Solutions) is de internationale denktank van Citibank. Opgericht in 2011 publiceerde het in 2014 al een eerste visie op Bitcoin in zijn tweede rapport over disruptive innovations. Eind februari is nu een zeer lijvige studie verschenen: 108 pagina's aan key inzichten over de breinkraker die Bitcoin nog steeds is. De meest opmerkelijke conclusie van Citibank is dat Bitcoin gewoon nog steeds op koers ligt om te eindigen als het digitale betaalmiddel van de toekomst.

Het nieuwe rapport van Citibank kun je hier downloaden. Het bevat een goed geschreven geschiedenis van de digitale munt. In het begin was het vooral een technologische case met de eerste implementatie van een decentrale blockchain. Vanaf dat de eerste pizza werd gekocht voor 10.000 Bitcoin totdat de munt zijn eerste hoogtepunten vierde, was het voor het eerst ook echt digitaal geld dat je in je USB-wallet bewaart. Met de stijgende interesse van de institutionele beleggers en de nog aanwezige schaarste ligt de focus nu vooral op de rol als digitaal goud.

Bitcoin global trade facilitator

Als het gaat om de toekomst van Bitcoin op een termijn van ongeveer 7 jaar durft Citi GPS te spreken over een rol als global trade facilitator. Het rapport noemt als voordelen van Bitcoin voor wereldwijde betalingen zijn decentrale ontwerp, geen koersverschillen tussen nationale munten, snelle en goedkope transacties, veiligheid en traceerbaarheid.

Illegale transacties met Bitcoin

Het rapport zet ook de illegale transacties met Bitcoin af tegen traditionele betaalwijzen en stelt vast dat Bitcoin er dan veel beter op staat.

Dogecoin of Satoshi?
Het rapport vermeld niet concreet hoe de overgang van de huidige fase van schaars digitaal goud naar overvloedig digitaal geld moet gaan verlopen. En noemt ook geen verwachte marktkapitalisatie of koersontwikkeling. Er is een hoofdstukje gewijd aan de kans dat andere cryptomunten Bitcoin in de schaduw gaan stellen. Als dit al zo zou zijn zou het leiden tot een wat lagere uiteindelijke marktkapitalisatie maar zeker niet tot een implosie van Bitcoin. Het is bekend dat Elon Musk zijn troeteldier Dogecoin als geld voor de massa ziet. Maar voorziet Bitcoin daar niet gewoon al in met de Satoshi, het 1 / 100 miljoenste deel van de Bitcoin? Stel Bitcoin eindigt op bijvoorbeeld 15 miljoen dollar, dan is 1 Satoshi 0,15 dollarcent. Dus waarom zou je in de toekomst niet een paar slippers uit China laten komen voor 100 Satoshi?

Achteloos betalen met Bitcoin
Citi GPS lijkt in deze termen te denken als zij Schopenhauer aanhalen:

“Elke waarheid doorloopt drie stadia. Eerst wordt ze belachelijk gemaakt. Dan wordt ze hevig bestreden. Tenslotte wordt ze vanzelfsprekend aangenomen."

Bitcoin als iets vanzelfsprekends dus. Waarmee je zo achteloos betaalt als nu met je dollar of euro. Tony McLaughlin, emerging payments and business development, treasury and trade solutions, CITI:

"Voorstanders van tokens en accounts hanteren verschillende methoden, maar alle wegen leiden naar het soort geld dat we nodig hebben om de digitale economie te ondersteunen: altijd aan, programmeerbaar, instantaan, hyper-connected, embedded en beveiligd met hard onveranderbaar digitaal bewijs van elke transactie."

Heb jij al bitcoin gekocht of ben je van plan om bitcoin aan te schaffen? Dan raden we je aan om het volgende artikel eens te lezen: