Wanneer bitcoin kopen en verkopen?

26-04-2021

Wanneer zal ik bitcoin kopen en weer verkopen? Dit is een vraag die vele nieuwe beleggers en handelaren zich stellen. In dit artikel zullen we de persoonlijke visie van de redactie even neertikken. Laten we beginnen met bitcoin.

Bitcoin is een nieuwe disruptieve monetaire zwamvloktechnologie onder ontwikkeling. Deze technologie zal een nieuwe technologische transformatie mogelijk maken die in harmonie is met de huidige technologische vooruitgangen en ontwikkelingen in dit globale digitale informatietijdperk. In de kiem is bitcoin monetair superieur met alles wat de mensheid voorheen als geld in gebruik had genomen. Bitcoin werkt net zoals onze technologische vooruitgang deflatoir (het duwt prijzen naar beneden) en is daardoor het beste rekenmiddel en oppotmiddel voor productiviteit in onze gedistribueerde informatiesystemen van een steeds meer gedigitaliseerde globale markt die over het internet communiceert. Bitcoin werkt hier als het ware als een digitaal mycelium op het internet:

Bitcoin kopen op een goede exchange, zoals Bitvavo in Amsterdam, is geen investering in een reguliere beleggingsklasse. Het is een volledig nieuwe monetaire beleggingsklasse, vaak versimpeld omschreven als digitaal gedistribueerd goud 2.0. Bitcoin is een nieuw financieel mycelium die de mensheid de mogelijkheid biedt om vooruit te gaan; in plaats van achteruit.

Financiële achteruitgang is nu overal gaande. Het huidige centraal gestuurde inflatoire fiat-geldsysteem gebaseerd op stijgende schulden is niet houdbaar. Fiat-geld is gedoemd om steeds sneller minder waard te worden en minder koopkracht te krijgen. Een transitie naar een gedistribueerd, gelijkwaardig en wereldwijd toegankelijk geldsysteem voor iedereen voor waarde behoud en creatie is noodzakelijk om een ongecontroleerde ineenstorting van het huidige fiat-geldsysteem te vermijden.

undefined || '' || '' || ''

We zijn getuigen van een monetaire paradigmatische verschuiving. Het ontwikkelingstraject is niet gegeven en de uitkomst is nog speculatief. Verder technologie wordt als een S-curve geadopteerd en de transitie volstrekt zich onvoorstelbaar volatiel. De marktkapitalisatie is relatief klein. Vandaar, het is niet vreemd: de bitcoin koers is volatiel.

Wanneer zal ik bitcoin kopen en verkopen?

Bitcoin is de eerste activa die elke dag 24/7 wereldwijd zonder pauze wordt verhandeld. Je kunt altijd bitcoin kopen op een goede handelsbeurs met voldoende liquiditeit. De timing is natuurlijk een ander verhaal. Vele nieuwe handelaren durven niet in te stappen, wachten af en missen daardoor hun kans.

Het juiste instapmoment kun je bijna niet vinden. Je moet gewoon beginnen met een eenvoudige Dollar Cost Averaging methode. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit het beste werkt.

Dollar Cost Averaging (DCA) is een strategie waarbij een bitcoin positie geleidelijk wordt opgebouwd door met regelmatige tussenpozen gelijke bedragen te investeren in bitcoin, ongeacht de koers of wat er op de financiële markten gebeurt. Je stelt je budget vast en spreidt deze uit over een bepaalde periode voor het opbouwen van de positie.

Mocht er een koersval of markcorrectie optreden, dan is dit zeker een mogelijk goed punt om in te stappen of wat extra bij te kopen. Dit wordt buying the dips genoemd. Vele beleggers die serieus in bitcoin investeren bouwen een positie geleidelijk op en kopen agressief in tijdens een koerscorrectie of -val. Hieronder kun je een leuke (parodie) video met Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank aan het woord zien:

Bitcoin kopen en verkopen op basis van on-chain data metrics

Daarnaast is er kennis vereist over bitcoin's monetaire klok. De tijdsbepaling op langere termijn kan het beste gekozen worden op welk moment je instapt in Bitcoin’s monetaire halving cyclus met een verdere bepaling of we in een bear or bull markt bevinden. Inderdaad, het is zaak dat je meer leert over Bitcoin's halving cyclus en de daarbij terugkerende bear en bull markets om te bepalen wanneer je bitcoin gaat kopen en verkopen.

Hierbij zijn er verder genoeg hulpmiddelen die je verder in staat stellen om dit goed te doen. technische analyse en op basis van speciale indicatoren, zoals de Mayer Multiple Indicator, de NVT ratio, de SOPR ratio of de MVRV Z-score indicator. Verder zijn de on-chain analyse indicatoren uiterst belangrijk om te bepalen wanneer je bitcoin moet kopen en verkopen. Bitcoin's blockchain of kasboek met alle adressen en UTXO's zijn transparant. Alles kan worden uitgelezen en de manier waarop bitcoins worden opgeslagen en verplaatst geven marktsignalen af.

Bijvoorbeeld, er kan gekeken worden naar het aantal actieve adressen op de blockchain en of de balansen van handelsbeurzen afnemen doordat onder meer walvissen de bitcoins opnemen naar hun eigen bitcoin wallet. Er kan gekeken worden naar de groter stortingen van zogenaamde walvissen zoals bitcoin miners. Zo kan er worden gezien of er een Bitcoin Supply Shock op de markten zal optreden. Er zijn zeer veel verschillende metrics beschikbaar die belangrijk zijn om te bepalen of het nu goed is om bitcoin te kopen of te verkopen.

Voorbeelden van enkele metrics zijn: coin days destroyed (CDD), Supply-adjusted dormancy, Spent Output Live Span, Hold Waves, Realized Profit Loss (P/L) ratio's van adressen. Er zijn bedrijven die zich specialiseren en het samenstellen en weergeven van deze gegevens. Een van de beste en bekendste bedrijven heet Glassnode.

Voor de meeste mensen is dit allemaal veel te veel van het goede. Echter voor de echte professionele handelaren is dit van uiterst belang om hierover meer te leren. De meeste mensen die proberen te handelen in bitoin verliezen geld. De vuistregel geldt dan als volgt:

  • Ben je overtuigd van de potentie van deze nieuwe monetaire zwamvloktechnologie en decentrale monetaire basis van een nieuw gedistribueerd financieel systeem? In dat geval concurreer je globaal met alle mensen op de aarde om absoluut digitale schaarse bitcoins. Er zullen uiteindelijk maar 21 miljoen BTC in omloop worden gebracht. Het gaat erom dat je dan een zo groot mogelijke positie in BTC opbouwt. Je volgt dan een DCA-strategie en hanteert een HODL-filosofie. Vervolgens heb je de keuze, wanneer de bull market van de halving cyclus omslaat in een bear market, om voorzichtig een gedeelte (20%) van je bitcoin te verkopen in de hoop dat je voor de dollars of euro's in de bear market meer bitcoin kunt terugkopen.
  • Zie je bitcoin vooral als een speculatieve belegging en wil je actief bitcoin gaan verhandelen voor het verdienen van meer fiat-euro's. Dan is het zaak om vooral de on-chain metrics te bestuderen in combinatie met klassieke technische analyses. Hiervoor zijn er cursussen beschikbaar.

Voor meer informatie:

Photo by Mason Unrau on Unsplash