Iran wil tijdelijk de bitcoin mining activiteiten stoppen

26-05-2021

Volgens een artikel van Bloomberg heeft de Iraanse overheid besloten om tijdelijk alle bitcoin en crypto mining activiteiten te stoppen. Het gaat om een tijdelijk verbod dit zomerseizoen. Tijdens het zomerseizoen neemt de vraag naar elektriciteit significant toe waar het Iraanse elektriciteitsnetwerk vaak niet aan kan voldoen. Verder zijn er recentelijk al verschillende stroomstoringen geweest. Het verbod zal tot september 2021 gelden.

Het is dan ook te verwachten dat de Iraanse overheid harder zal gaan optreden en illegale mining activiteiten zal trachten op te sporen. Er wordt geschat dat 85% van de miners zonder vergunning opereren. In Iran mag er alleen met een vergunning een bitcoin mining operatie worden opgezet. Bijvoorbeeld, Iminer heeft een operatie in Iran en heeft een vergunning. Dit bedrijf zal de miners even uit moeten zetten. Echter zijn waarschijnlijk veel clandestiene miners actief die graag crypto en bitcoin willen verdienen als een alternatief voor de devaluerende Iraanse Rial. De vraag is of er aan het verbod gehoor zal worden gegeven. Hieronder in de grafiek van xe.com kun je de devaluatie van rial zien ten aanzien van bitcoin dit afgelopen jaar.

undefined || '' || ''

Iran is door de sancties economisch en financieel hard geraakt, waardoor het land gedwongen is om bitcoin voorzichtig op te nemen in het bankwezen en internationaal betalingsverkeer. De centrale bank van Iran beschikt al over bitcoin die het van de lokale bitcoin miners opkoopt. Hoeveel en in welke strekking dit gebeurt is niet bekend.

Spel theoretisch gezien, is het natuurlijk zeer interessant om te speculeren over de gevolgen als de centrale bank van Iran officieel zou aankondigen bitcoin op de balans te houden die het met behulp van de miners kan vergaren. Bitcoin heeft en zal steeds meer een geopolitieke impact gaan maken. We zullen het bitcoin nieuws uit Iran verder in de gaten houden.

Lees tip: