Bitcoin geadopteerd door het Iraans bankwezen en internationaal betaalverkeer

28-04-2021

Een verslag van de Financial Tribune beschrijft hoe Iran bitcoin steeds meer adopteert als een wettig betaalmiddel. Bitcoin wordt steeds meer een onderdeel van het Iraans bankwezen en het internationaal betaalverkeer.

Iran is door de Verenigde Staten afgesloten van het internationale bankwezen en betalingsverkeer en is hard getroffen door de handelssancties. Het land kampt met een valutacrisis en hoge inflatie. De Iraanse Rial is door de jaren heen enorm in waarde gedaald. Iran is in feite gedwongen om bitcoin in gebruik te nemen om nog te kunnen handelen met de buitenwereld.

Afgelopen oktober 2020 werd de regelgeving in Iran gewijzigd en werd bitcoin mining toegestaan. Er is een gereguleerde bitcoin-mijnbouwindustrie waarbij er met behulp van goedkope en gesubsidieerde energie bitcoins kunnen worden verworven. Onder andere het Turkse bedrijf iMiner is actief om in feite bitcoin te winnen voor de Iraanse centrale bank.

Het is nu ook mogelijk dat de officieel gedolven bitcoins kunnen worden gebruikt door banken en wisselkantoren met een licentie van de centrale bank. Op deze manier wordt bitcoin beter verankerd in het Iraanse bank- en betalingswezen voor onder meer het financieren van de internationale handel en het vermijden van sancties.

De wereldwijde adoptie van bitcoin door landen die kampen met een valutacrisis en sancties gaat verder, terwijl de VS met Wall Street ook flink aan de weg timmert om een digitale transitie te verwezenlijken: Paxos verkrijgt een national bank charter van de OCC.

Bitcoin is onvermijdelijk...

Photo by Mansour Kiaei on Unsplash