Libanese Pond op een dag 90% gedevalueerd!

02-02-2023

Libanese Pond wordt steeds sneller minder waard. Sinds 2019 devalueert deze fiat-valuta ten aanzien van de Amerikaanse dollar (USD). Gisteren ging het wel even heel snel. Spaarders in Libanon zijn gisteren in een klap 90% van hun koopkracht kwijtgeraakt.

Hoe is dit zo snel mogelijk?

In samenspraak met de IMF wijzigde de Centrale Bank van Libanon de officiële wisselkoers met de dollar om hiervoor verder ook een IMF lening te kunnen verkrijgen. Op 31 januari 2023 kon je officieel voor 1,507 pond nog 1 dollar kopen, op 1 februari 2023 moet je 15,000 pond op tafel leggen om 1 dollar te krijgen. In andere woorden, mocht je 600,000 pond in spaartegoeden hebben met een waarde van 399 USD, dan zou je daar voor nog maar 40 dollar voor terugkrijgen. Deze waarde in dollars was echter puur theoretische onzin. Op de zwarte markt gelden andere koersen.

Volgt de Centrale Bank de zwarte marktwerking voor dollars?

Verder deze nieuwe officiële wisselkoers is alleen weggelegd voor diegenen die contacten hebben met de bank en overheid. De zwarte markt voor dollars kent een geheel andere prijs. Hier moet je 57,000 pond neerleggen om 1 dollar daarvoor terug te krijgen. Het zal een kwestie van tijd zijn dat de Centrale Bank van Libanon de officiële wisselkoers weer verder zal aanpassen naar de daadwerkelijke marktprijs. De Libanese bevolking heeft in feite haar vertrouwen in de lokale valuta totaal verloren.

Vandaar devaluaties zijn typerend voor landen waar de centrale banken volledig de controle over het monetaire beleid zijn verloren en in een doodstrijd zijn terechtgekomen naar volledige geldontwaarding. Het vertrouwen in de munt en de banken is dan ook volledig zoek in Libanon. Er zal dan naar alle macht worden gezocht naar een uitweg in de vorm van voedselproducten, grondstoffen, dollars in de vorm van stablecoins, goud en natuurlijk ook bitcoin.

Christine Lagarde verhoogt de rente

Hoe lang zal de Europese Centrale Bank het vertrouwen houden en de zaak bij elkaar houden? Christine Lagarde was voor haar aanstelling als voorzitter van de ECB, de baas van het IMF. Zal iets van haar ervaring op een goede manier kunnen toepassen om de euro zo lang mogelijk in leven te houden? Op 2 februari 2023 verhoogde ze de stuurrente met 0,5 procent. Het verhogen van de stuurrente is een van de methodes om de inflatie de kop in te drukken, maar zal daarmee de Europese economie verder mee beschadigen en de enorme schuldenlast veel duurder maken.

Lees tip: Wanneer kan ik het beste bitcoin kopen?