Federal Reserve zal in 2023 de rente blijven verhogen!

02-03-2023

Zal de Federal Reserve in 2023 de rente blijven verhogen? Dit is een belangrijke vraag aangezien de bitcoin koers het meestal goed doet wanneer de dollar zwakker wordt tijdens een periode van monetaire verruiming.

De Federal Reserve is sinds eind-2021 begonnen met het verhogen van de rente en heeft een einde gemaakt aan het beleid van monetaire verruiming om de record hoge inflatiecijfers naar beneden te werken. De inflatie in de Verenigde Staten laat zich echter moeilijk temmen. Ondanks het feit dat de Federal Funds Target Rate nu op 4,50 tot 4,75 procent ligt, zit de inflatie nog steeds boven de 5,4 procent en is de Amerikaanse banenmarkt niet afdoende verzwakt. De Amerikaanse economie is nog niet voldoende afgekoeld om een beleidsverandering (pivot) door te voeren. Integendeel, beleidsmakers van de Federal Reserve willen wellicht meer op het gaspedaal drukken.

Fed beleidmakers zijn hawkish

Spraakmakende beleidsmakers van de Federal Reserve, waaronder Neel Kashkari spraken zich onlangs zeer hawkish uit. Dit wil zeggen dat Neel Kashkari, de president van de de Federal Reserve van Minneapolis, een voorstander is van hogere renteverhogingen dan de markt verwacht. De rente zou boven de 5,4 procent moeten liggen. Dit betekent dat de rente dit jaar zeker nog met 1 procent moet gaan stijgen. De meeste analisten verwachten dat de uiteindelijke rente tussen de 5,25 tot 5,50 zal uitkomen, maar steeds meer analisten stellen dit naar hoger bij. Er moet rekening worden gehouden met een ultieme rente tot 5,50 tot 5,75 procent.

Dit zal de dollar flink versterken en o.a. kortlopende Amerikaanse staatsobligaties zeer populair maken. Het zal hoogstwaarschijnlijk bitcoin´s koers niet ten goede komen aangezien institutionele spelers veelal hun kapitaal aan de zijlijn zullen houden in dollars en kortlopende staatsobligaties.

Hogere rentes leidt tot meer financiële stress in het systeem

Echter, het zal de schuldenlast en het begrotingstekort van de Verenigde Staten wel enorm doen toenemen. Het is verder geen goed nieuws voor de effecten- en huizenmarkten, en het zal de welvaart van de middenklasse verder eroderen. Bovendien zal het de meeste landen met een grote dollarschuld sterker belasten en wellicht nieuwe valutacrisis veroorzaken in die landen met zwakke economieën en valuta regimes. De BIS heeft onlangs nog gewaarschuwd voor de risico´s binnen de globale valutamarkt met een sterkere dollar. Er is namelijk een nieuw zwart gat van 80.000 miljard dollar in uitstaande schuldverplichtingen. Het gaat specifiek over de derivatenhandel in valutatransacties (FX swaps, forwards, currency swaps). Een stijgende rente heeft ook impact op deze derivaatovereenkomsten over valutatransacties.

Het zal de vlucht naar de dollar verder versterken en indien de dollar niet verkregen kan worden, ook de verdere bitcoin adoptie versterken. Een te sterke dollar zal juist ook bitcoin weer attractief maken als een alternatief voor de dollar. Bitcoin is een uitermate geschikt gereedschap binnen het internet om kapitaalrestricties te omzeilen en ook weer uiteindelijk aan dollars te kopen via een decentralized exchange.

De Fed zuigt weer hard aan het rietje?

Wellicht ook eens tijd om de Dollar Milkshake Theory weer eens te er op na te lezen nu dat de Federal Reserve waarschijnlijk geen gas terug zal nemen en een zogenaamde fed pivot voor 2023 niet in het verschiet ligt. Gelukkig, zou men kunnen zeggen, heeft de Amerikaanse regering de CPI-berekening aangepast waardoor inflatie alleen over een 12 maandelijkse periode zal worden gemeten i.p.v. een periode van 24 maanden. Dit zal de nominale inflatiecijfers waarschijnlijk dit jaar verder doen afnemen waardoor de Federal Reserve wellicht later dit jaar minder hard aan het rietje van de milkshake hoeft te zuigen.

Voor meer informatie:

Dollar Milkshake Theory

Wanneer zal ik bitcoin kopen en verkopen?

Gerelateerd nieuws:

Libanese pond devalueert op een dag met 90 procent

Twilight of Gold - het verval van de goud standaard

Bronnen: Bloomberg & Reuters