Nieuwe baas SEC is marathonloper en bergbeklimmer net als Bitcoin

03-03-2021

Gary Gensler, voormalig manager van Goldman Sachs en crisisbestrijder onder Obama, is op dit moment de baas van het financiële overgangsteam van de Biden regering, en hij wordt waarschijnlijk de nieuwe baas van de SEC. Iedereen wil weten wat hij van Bitcoin denkt. Janet Yellen legde de nadruk op de twijfels, de FUD over crypto. Gensler daarentegen heeft zich zeer positief uitgelaten over digitale munten.

“Bitcoin en andere cryptomunten hebben een nieuw paradigma gecreëerd voor betalingsverkeer en brede toegankelijkheid, maar er zijn nog vraagtekens bij de bescherming van beleggers. Over het algemeen zal ik als baas van de SEC innovatie stimuleren”, aldus Gensler.

Bitcoin is geen aandeel

Sommigen beweren dat de koers van Bitcoin daalde door deze uitspraak. Bloomberg bijvoorbeeld in dit Artikel. Anderen beweren dat de nieuwe aanloop naar +50.000 Dollar aan Gensler te danken was. Beter is het om op de middellange termijn te kijken wat voor een vlees we hier in de kuip hebben: en hoogleraar economie aan het gerenommeerde MIT die daar blockchain, crypto en financiële innovatie doceert. Iemand die precies weet dat de Howey test uit 1946 bepaalt dat het door de SEC achtervolgde Ripple eigenlijk een aandeel is en op die manier ook gereguleerd moet worden door de SEC, maar Bitcoin overduidelijk niet! Zie dit sterke artikel van Quartz.

Bitcoin ETF?

Een verdere grote vraag is of de SEC eindelijk een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) gaat toestaan. Landen zoals Canada hebben dit al. Voor goud en andere waardedragers zijn ETF's heel normaal, beursgenoteerde fondsen die de koers van activa weerspiegelen. Op dit moment speelt het Grayscale Fonds eigenlijk via en omweg deze rol. Als Gensler echter Bitcoin ETF's gaat toestaan dan ontstaat een hele nieuwe dynamiek waar ook MicroStrategy last van kan krijgen. Michael Novogratz, CEO van Galaxy Digital, beweert dat er binnen een jaar een ETF gaat komen en dat dat voor Grayscale slecht uitpakt. Zie deze video:

Hoe dan ook: Gensler is en hardloper die 9 marathons heft gelopen en een ultramarathon over 50 mijl. Hij is ook bergbeklimmer en heeft onder meer Mt. Rainier en Mt. Kilimanjaro beklommen. Marathonloper en beklimmer van pieken is Bitcoin natuurlijk ook!

Heb jij al bitcoin gekocht? Lees hier meer over waar je het beste bitcoin kunt kopen:

Photo (altered): © Sergey Pesterev / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0