De stemming over de Bitcoin Taproot Activation

03-05-2021

De Bitcoin gemeenschap zal de komende twee weken stemmen over de implementatie van een belangrijke software upgrade die bekend staat als Taproot.

De implementatie van deze Taproot upgrade zal veel voordelen voor het bitcoin netwerk opleveren. Het zal het netwerk meer privaat, sneller en schaalbaarder maken.

De Bitcoin Taproot voordelen op een rij:

  • Integratie van de Schnorr-cryptografische handtekeningen die vooral procedures voor meervoudige handtekeningen (multi-sig) effectief, goedkoper en meer privaat maakt.
  • De uitvoering van transacties met Schnorr zal minder ruimte in beslag nemen waardoor er meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt.
  • Taproot zal verder smart contract functionaliteit toevoegen aan bitcoin waardoor het makkelijker en goedkoper is om onder meer decentrale applicaties te programmeren. Bitcoin kan zo veel beter een eigen DeFi-sector ondersteunen en als een applicatienetwerk kunnen fungeren. Onder meer Functies van onder meer Ethereum kunnen nu op Bitcoin worden toegepast en ingezet.

Taproot in detail

Wil je alles weten over Taproot, dan kun je hieronder de laatste MIT Bitcoin presentatie bekijken van Andrew Poelstra over Taproot:

Taproot community consensus?

Zeker, Taproot is een zeer veel belovende upgrade voor het bitcoin protocol, echter bijna iedereen in de bitcoin gemeenschap moet dit ook vinden. Het doorvoeren van een upgrade is bijzonder moeilijk aangezien het een 90% consensus vereist van de gemeenschap en in het bijzonder de miners.

Op dit moment stemmen de bitcoin miners of ze akkoord gaan met het activeren van de Taproot upgrade. Ze zullen dan hun software moeten opwaarderen en aangeven dat ze akkoord zijn. De stemperiode zal 14 dagen of beter gezegd 2016 transactieblokken omvatten. Dit valt samen met de aanpassing van de mining moeilijkheidsgraad die elke 2016 blokken plaatsvindt. Wanneer op het einde van deze periode 90 % van de miners heeft aangegeven dat ze Taproot willen activeren, dan zal Taproot in november dit jaar worden uitgerold. Dit proces kan gevolgd worden op taproot.watch.

Het Bitcoin community consensus model is wellicht traag en niet flexibel, het is wel een van de belangrijkste bijdragende factor waarom bitcoin saai, veilig en betrouwbaar is. Voor meer informatie:

Wil jij ook bitcoin kopen?