VS in navolging van Canada en Brazilië ook een Bitcoin ETF?

20-03-2021

Exchange Traded Funds (ETF's) zijn veilige beheerde mogelijkheden voor grote beleggers om rendement te behalen op basis van de prijsontwikkeling van een asset zonder er eigenaar van te zijn. De hele wereld wacht op de Amerikaanse SEC om de eerste licenties voor Bitcoin ETF's voor de Verenigde Staten uit te geven. Tot die tijd spelen Grayscale (als een trust met meer dan 3% van alle beschikbare Bitcoin in bezit) en MicroStrategy (als een beursgenoteerd bedrijf met miljarden aan Bitcoin op de balans) een vergelijkbare rol.

Canada heeft inmiddels de Purpose Bitcoin ETF goedgekeurd. Coinbase legt in dit artikel uit welke verschillen er zijn in het risicoprofiel tussen Purpose en Grayscale. Nu heeft de Braziliaanse Securities and Exchange Commission (CVM) zojuist twee crypto-ETF's goedgekeurd voor handel op de Braziliaanse beurs B3. Een van de twee indexfondsen bestaat volledig uit Bitcoin (ticker QBTC11), terwijl de andere (ticker HASH11) gebaseerd is op Bitcoin en vijf andere cryptomunten.

Deskundigen zijn van mening dat deze bewegingen in de buurlanden de facto een voorbereiding zijn voor de SEC om Bitcoin ETF's ook in de VS toe te laten. Sommigen zeggen dat Grayscale veel zou lijden onder de introductie van een Bitcoin ETF's. Een ETF zou echter ook Grayscale aandelen kunnen aanhouden om de index representatief op te bouwen.

Fernando Carvalho, CEO van QR Capital: “Onze ETF onder de ticker QBTC11 is een mijlpaal voor de Braziliaanse markt. Dit beleggingsproduct biedt een dubbele waarborg, aangezien het enerzijds een digitale grondstof is maar het anderzijds op de wereldmarkt in Amerikaanse dollars wordt verhandeld. De koersontwikkeling staat los van andere activaklassen, wat betekent dat grote vermogensbeheerders in toenemende mate hun portefeuilles mt Bitcoin zullen gaan diversifiëren. "

De Bitcoin-koers van de Chicago Options Exchange (CME) wordt gebruikt als basis voor het berekenen van de QR ETF-index. De Hashdex ETF is op zijn beurt gebaseerd op de Nasdaq Crypto Index (NCI). De NCI bestaat uit de zes cryptocurrencies Bitcoin, Ethereum (ETH), Stellar (XLM), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) en Chainlink (LINK).