Bitcoin ETF's: populair bij retail, institutionele beleggers moeten nog beginnen

11-04-2024

Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) zijn in 2024 erg populair gebleken bij particuliere beleggers, maar traditionele banken en institutionele beleggers blijven vooralsnog afwachten of moeten nog beginnen volgens Jan van Eck. Het Bitcoin ETF-landschap staat nog in haar kinderschoenen.

Uit een interview met Jan van Eck, CEO van VanEck, met Cointelegraph tijdens Paris Blockchain Week blijkt dat de instroom in Amerikaanse spot Bitcoin ETF's met name afkomstig is van retailbeleggers. Van Eck is verrast door het grote succes van de ETF's, die op sommige dagen miljarden dollars aan instroom zagen, maar hij denkt niet dat dit te danken is aan significante investeringen van traditionele financiële spelers.

"Ik schat dat 90% van de instroom retail is," aldus Van Eck. "Er zijn wel wat Bitcoin whales en andere instellingen die wat tegoeden hebben verplaatst, maar die waren al blootgesteld aan Bitcoin."

Institutionele investeringen op komst?

Van Eck verwacht dat de komende maand mogelijk enkele grote institutionele investeringen van banken en traditionele bedrijven te zien zullen zijn, maar dat het Bitcoin ETF-landschap nog in zijn kinderschoenen staat.

"Er moet nog veel volwassen worden," zegt Van Eck. "Er zal veel technologie on-chain (direct op de blockchain) worden ontwikkeld, dus er is nog een lange weg te gaan."

Waarom is een Bitcoin ETF zo populair?

Beleggers kiezen volgens Van Eck voor een Bitcoin ETF vanwege het gemak. "Gemak, veiligheid en betaalbaarheid," somt hij op. "Op veel gecentraliseerde beursplatformen zoals Coinbase had je spreads (verschil tussen aankoop- en verkoopprijs) van 2%. Wij hebben spreads in de enkelvoudige cijfers voor de ETF's en geen of lage kosten. Het is gewoon makkelijker om een ​​ETF te kopen dan al het gedoe met het zelf bewaren van Bitcoin."

Bitcoin als waardeopslag

Van Eck ziet Bitcoin als een waardevolle aanvulling op goud in beleggingsportefeuilles. "In 2017 zeiden we dat Bitcoin goud niet zal vervangen, maar het wel significant zal aanvullen," aldus Van Eck.

De CEO voegt eraan toe dat er argumenten zijn te voeren dat Bitcoin in de huidige tijd een betere waardeopslag is dan goud. Hij wijst op de "grote problemen met het budgettekort" in de VS die het komende jaar moeten worden aangepakt, en die volgens hem de verwachting van deze realiteit weerspiegelen in de marktbewegingen.

Conclusie

Bitcoin ETF's zijn populair bij retailbeleggers, maar institutionele beleggers blijven afwachten of moeten nog beginnen. De komende maanden zullen uitwijzen of de instroom van institutionele beleggers zal toenemen. Ondanks de volatiliteit van Bitcoin, zien steeds meer beleggers het als een waardevolle asset in hun portfolio. De geleidelijke adoptie van bitcoin door traditionele institutionele beleggers zal stap voor stap toenemen naarmate de financiële repressie en wereldwijde geldontwaarding escaleert.

Gerelateerde artikelen: