Waarom zou Tesla bitcoin verkopen en is er BTC verkocht?

27-04-2021

Gisteren kwamen de Tesla kwartaalcijfers vrij. Vele bitcoiners reageerden met afgrijzen op het nieuws dat het bedrijf voor 272 miljoen dollar bitcoin had verkocht. Elon zou papieren handjes hebben en niet in staat zijn om bitcoin vas te houden. Hieronder kun je twee negatieve Twitter reacties zien:

Waarom zou Tesla bitcoin verkopen en heeft het bedrijf bitcoin verkocht?

Er gingen natuurlijk genoeg geruchten de ronde op Twitter en er ontstond onduidelijkheid. Elon Musk (CEO) en Zack Kikhorn (CFO) kwamen naar buiten met een verklaring. Elon Musk reageerde op een Tweet van Dave Portney (zie hieronder); hij gaf aan dat Elon Musk een bitcoin pump & dump scheme had uitgevoerd:

Elon Musk heeft niet zijn eigen bitcoins verkocht; maar alleen 10% van de bedrijfsreserve om bitcoin's liquiditeit te bewijzen als een alternatief voor dollars op een bankrekening. Het was als het ware een test dat aantoont dat bitcoin over genoeg liquiditeit beschikt om grote bedragen snel liquide te maken op de balans als winst. Een strategische keuze om een positieve impact te hebben op de kwartaalcijfers van het bedrijf. In het Tesla kwartaalrapport stond de verkoop van bitcoin het als volgt omschreven:

"Year over year, positive impacts from volume growth, regulatory credit revenue growth, gross margin improvement driven by further product cost reductions and sale of Bitcoin ($101M positive impact, net of related impairments, in 'Restructuring & Other' line) were mainly offset by a lower ASP, increased SBC, additional supply chain costs, R&D investments and other items. Model S and Model X changeover costs negatively impacted both gross profit as well as R&D expenses."

Tesla aankoop van bitcoin dit jaar voor een waarde van $1.5 miljard was een groot succes. De koers apprecieerde waardoor de waarde van de aangekochte bitcoins zelfs $2.72 miljard oversteeg. Tesla verdiende in haar 14 jarig bestaan meer met de aankoop van bitcoin dan de verkoop van auto's.

Verder kwam Zack Kirkhorn naar buiten (Coindesk) en bevestigde dat de aankoop van bitcoin was gedaan om op een alternatieve plek een cash reserve in op te slaan. Een reserve die niet direct wordt gebruikt en waarover een goed rendement kan worden verdiend zonder in te boeten aan liquiditeit. Bitcoin heeft bewezen dit afdoende te kunnen verwezenlijken voor het bedrijf. Tesla zal in de toekomst meer bitcoin aankondigingen maken en onder meer bitcoin verzamelen door de verkoop van auto's.

Meltem Demirors van Coinshares onderstreepte ook dat Tesla's verkoop van $227 miljoen in bitcoin zo snel en gemakkelijk ging dit een goed teken was voor de robuustheid en diepte van bitcoin's markt. Het zal worden opgemerkt door andere bedrijven die overwegen om bitcoin aan te houden op de balans.