Binance SWIFT suspension - USD opnemen en storten is nu moeilijk

22-01-2023

Duizenden Binance gebruikers over de hele wereld zullen de toegang tot SWIFT verliezen. Het verwerken van USD stortingen (deposits) of opnames (withdrawals) wordt niet meer voor de doorsnee gebruiker mogelijk. Dit geldt ook voor Nederlandse Binance gebruikers die USD willen storten of opnemen.

Alleen de grote institutionele partijen die boven de $100.000 kunnen storten en opnemen zullen wellicht nog steeds via Signature Bank toegang tot het SWIFT-betaalsysteem krijgen. Vanaf 1 februari 2023 kunnen Binance gebruikers die minder dan $100.000 willen storten of opnemen niet meer gebruik maken in feite de Signature Bank´s dienstverlening waarmee Binance een dollar-crypto gateway had opgezet voor duizenden klanten over de hele wereld. De Signature Bank in New York waarmee Binance samenwerkt wil haar blootstelling tot de risicovolle cryptomarkt verkleinen.

Binance zal nu naar een andere bankpartner moeten zoeken die volledige toegang biedt tot het SWIFT-netwerk voor alle gebruikers van het handelsplatform. Deze SWIFT-suspension voor de kleine gebruikers heeft verder geen invloed op de werking van het Binance platform zelf. Gebruikers kunnen gewoon geen Amerikaanse dollars meer storten of opnemen. Dit geldt ook voor Nederlandse gebruikers. Ze kunnen als een work-around gewoon USD stablecoins zoals USDT gebruiken en deze storten op een betrouwbare Nederlandse exchange en deze daar voor euro´s omwisselen indien gewenst.

Binance is geen betrouwbare fiat-crypto gateway

Binance is geen betrouwbare fiat-crypto gateway waarmee wordt bedoelt een wisselpunt waar zonder problemen fiat-geld zoals euro´s en dollars van een bankrekening naar een exchange rekening kan worden gestort en weer van de exchange rekening kan worden opgenomen. Het opnemen en storten van geld is bij vele buitenlandse exchanges problematisch en meer risicovol. Binance komt voortdurend met dergelijke problemen. Binance ondersteunt geen iDEAL meer en had moeite om op een betrouwbare manier SEPA eurotransacties af te wikkelen. Dit wordt nu verzorgd door PaySafe. Echter, hoelang zal het duren voordat deze financiële instelling wellicht ook SEPA-beperkingen aan Binance oplegt?

Wat te doen als Binance rekeninghouder?

We raden onze lezers dan ook aan om bij een goede Nederlandse exchange een handelsrekening aan te maken om zoende altijd de garantie te hebben om crypto´s en stablecoins te kunnen omwisselen voor euro´s en deze verder op te nemen naar de eigen bankrekening.

Je kunt dan de Binance handelsrekening gebruiken voor de cryptohandel, terwijl je bijvoorbeeld Bitvavo gebruikt als euro-crypto gateway. Een betrouwbaar alternatief voor het opzetten van een dollar-crypto gateway is Kraken.

Interessant artikel: Bitvavo versus Kraken

Bronnen: Bloomberg: Binance Says Signature Sets Transaction Minimum Binance Support: SWIFT Bank Transfer Channel Suspended BesteBank: Binance problemen met iDEAL, SEPA en SWIFT