Bitcoin doorbreekt $61.000 grens: Wat is de oorzaak?

28-02-2024

Bitcoin heeft voor het eerst in meer dan twee jaar de grens van $61.000 doorbroken, met een spectaculaire stijging van bijna 8% in slechts 24 uur. De waarde van de munt bereikte zelfs een nieuw hoogtepunt van $61.259. Michael Saylor gaf eerdere dagen geleden met zijn recente aankoop van 3000 BTC het startsignaal.

Deze opmerkelijke groei is onderdeel van een bredere trend: op de wekelijkse grafiek is een stijging van meer dan 19% te zien, en de afgelopen maand steeg de koers met maar liefst 44%. De laatste keer dat Bitcoin deze hoogte bereikte was op 12 november 2021.

Wat is de oorzaak van deze bitcoin prijsstijging op 28 februari 2024?

Er zijn twee belangrijke factoren

De recente prijsstijging van Bitcoin kan worden toegeschreven aan twee belangrijke factoren:

De kracht van Bitcoin ETF's

De toenemende populariteit van Bitcoin ETF's (exchange-traded funds) draagt ook bij aan de stijgende koers. Deze fondsen bieden beleggers een eenvoudige manier om in Bitcoin te investeren via traditionele beurzen.

De handelsvolume van spot Bitcoin ETF's in de Verenigde Staten bereikte op 26 februari een recordhoogte van $2,4 miljard. Dit toont de enorme interesse van beleggers in deze producten.

De iShares Bitcoin Trust ETF van BlackRock, gelanceerd op 27 februari, registreerde meer dan 100.000 individuele transacties op de eerste dag. Dit is een sterke indicator van de vraag naar Bitcoin ETF's. De Bitcoin ETF´s slokte maar liefst meer dan 10.000 BTC op, terwijl er maar 900 nieuwe BTC elke dag vrijkomen op de markt en de meeste beleggers bitcoin vasthouden als een lange termijn belegging.

De voorraad op de exchanges en OTC-desk neemt steeds verder af.

De Bitcoin Halving

De aankomende Bitcoin Halving, die naar verwachting in maart of begin april 2024 plaatsvindt, is een gepland evenement dat de hoeveelheid Bitcoin die met elke block reward wordt gecreëerd, halveert. Dit evenement heeft historisch gezien een bullish effect op de koers van Bitcoin. De dagelijkse distributie van bitcoin zal van 900 BTC terugvallen naar 450 BTC. Dit verlaagt de jaarlijkse inflatie van bitcoin, het maakt van bitcoin een deflatoire valuta die uiteindelijk een maximale hoeveelheid heeft van 21 miljoen BTC. Het representeert absoluut schaarste.

Investeerders verwachten dat de prijs van Bitcoin zal stijgen vanwege een afname in het aanbod, wat bekend staat als de "Pre-Halving rally". Dit leidt vaak tot een periode van marktvertrouwen en stijgende prijzen, oftewel een bullmarkt.

Echter, analist Rekt Capital waarschuwt dat de prijs van Bitcoin mogelijk nog een correctie kan doormaken voordat de Halving plaatsvindt. Hij baseert dit op historische data die aantonen dat de grootste prijsstijgingen van Bitcoin meestal pas na de Halveringen plaatsvonden. Echter, prestaties in het verleden zijn geen garantie voor de prestaties in de toekomst. Bitcoin breekt alle modellen. Bitcoin is op weg naar een prijsrecord voordat de halving heeft plaatsgevonden. Zal er een correctie voor de halving plaatsvinden? Dat is goed mogelijk, maar op welk prijsniveau is nu koffiedik kijken.

Conclusie

De recente stijging van de Bitcoin koers is te danken aan een combinatie van factoren, waaronder de naderende Halving en de toenemende populariteit van Bitcoin ETF's. Het lijkt er sterk op dat de naderende halving de populariteit van deze nieuwe ETF´s verder zal doen versterken, waardoor het niet uit te sluiten is dat Bitcoin al een koersrecord kan boeken voor de Bitcoin halving van 2024.

Belangrijke opmerking:

Deze informatie is van algemene aard en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Doe altijd uw eigen onderzoek voordat u investeert in Bitcoin of andere cryptovaluta. Voor meer informatie:

Waar en waarom zou ik bitcoin kopen?