De Bitcoin marktvooruitzicht voor 2024, wat kunnen we verwachten?

07-03-2024

In dit artikel bespreken we de bitcoin koersverachting en marktvooruitzichten. De bitcoin koers heeft in 2024 al een nieuwe all-time-high van iets boven de $69k geboekt en de marktvooruitzichten zien er goed uit. We analyseren de huidige situatie in de Bitcoin markt, met specifieke aandacht voor de distributie door langetermijnhouders, de impact van ETF's en toekomstige katalysatoren.

Waar moeten we op letten?

Belangrijkste punten als het gaat om de markt vooruitzichten voor Bitcoin:

  • ETF's stimuleren vraag: De introductie van Bitcoin ETF's, met name IBIT van Blackrock, genereert een enorme vraag naar Bitcoin. Deze passieve instroom van kapitaal van 's werelds grootste financiële instellingen zal naar verwachting aanhouden en zelfs toenemen.
  • Toename aanbod van langetermijnhouders: Langetermijnhouders (LTH's) beginnen een klein deel van hun Bitcoin te verkopen, maar dit wordt gecompenseerd door de toenemende vraag van nieuwe toetreders.
  • Volgende katalysatoren: De auteur verwacht dat de impact van ETF's verder zal toenemen, dat bedrijven Bitcoin op hun balans zullen opnemen en dat meer landen Bitcoin zullen omarmen.

Distributie door langetermijnhouders

Hoewel langetermijnhouders een klein deel van hun Bitcoin aan het verkopen zijn, is dit niet alarmerend. In eerdere bullmarkten trad dit patroon ook op. De huidige vraag naar Bitcoin overtreft dit aanbod ruim.

Impact van ETF's

De introductie van Bitcoin ETF's, met name IBIT van Blackrock, heeft geleid tot een ongekende vraag naar Bitcoin. Deze passieve instroom van 's werelds grootste financiële instellingen zal naar verwachting aanhouden en zelfs toenemen, gezien het succes van deze producten. BlackRock zal Bitcoin ETF´s verder toevoegen tot haar SIO-fonds.

Toekomstige katalysatoren

De auteur identificeert drie belangrijke toekomstige katalysatoren voor de Bitcoin markt:

Verdere groei van ETF's: De verwachting is dat de toestroom van kapitaal via ETF's zal blijven groeien, waardoor de vraag naar Bitcoin verder zal toenemen. Morgan Stanley heeft al aangegeven dat het haar brokerage klanten toegang zal bieden tot de bitcoin ETF´s. De eerste handelsdagen waren een enorm succes en binnen enkele weken hebben de bitcoin ETF´s voor meer dan 10 miljard dollar bitcoin van de markt gehaald.

Bedrijven nemen Bitcoin op de balans: Naarmate de boekhoudkundige standaarden voor Bitcoin verbeteren, worden bedrijven naar verwachting vaker gestimuleerd om Bitcoin op hun balans op te nemen. MicroStrategy blijft o.a. bitcoin kopen terwijl het aandeel blijft stijgen. Steeds meer bedrijven zullen Michael Saylor´s strategie voorzichtig gaan overnemen.

Soevereine staten omarmen Bitcoin: Naar verwachting zullen meer landen Bitcoin omarmen, zoals Rusland dat onlangs uit SWIFT is verwijderd. De meeste landen zullen waarschijnlijk beginnen met het aantrekken van bitcoin miners voor o.a. rendabele duurzame energie opwekking. El Salvador onder leiding van Nayib Bukele neemt hier een koppositie met o.a. een eigen bitcoin reserve.

Beleid Federal Reserve: het Amerikaanse bankwezen staat er niet lekker voor. De hoge rentetarieven hebben de balansen van de banken niet veel goeds gedaan. Het is te verwachten dat er in 2024 een nieuwe Amerikaanse bankencrisis zal ontstaan wanneer het beleid ongewijzigd blijft. Een ander probleempunt zal de beëindiging zijn van het Bank Term Funding Program. Dit zal vooral veel kleinere banken in de VS in de financiële problemen brengen. In het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is het waarschijnlijk dat de Federal Reserve het beleid zal omgooien waarbij de bankensector aan het infuus blijft en de rente omlaag zal gaan. Dit is een goed vooruitzicht voor de koers van bitcoin.

Conclusie bitcoin marktvooruitzicht 2024

De Bitcoin markt bevindt zich in een interessante fase. Hoewel langetermijnhouders een klein deel van hun Bitcoin aan het verkopen zijn, wordt dit gecompenseerd door de enorme vraag van nieuwe toetreders en de verwachte toekomstige katalysatoren. De auteur verwacht dan ook een 'wilde rit' in de nabije toekomst. De adoptie van de bitcoin ETF´s door institutionele beleggers en tevens steeds meer bedrijven zal de koers veel goed doen. Het is verder waarschijnlijk dat de Federal Reserve haar monetaire beleid zal aanpassen. Een belangrijke factor die de koers van bitcoin naar een nieuwe recordhoogtes zal brengen.

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op de mening van de auteur en bitcoin analist Dylan LeClair en vormt geen financieel advies. Bron: Dylan LeClair X