Bitpanda uit Wenen nu unicorn met meer dan 1 miljard bedrijfswaarde

16-03-2021

In Wenen is een nog relatief onbekend bedrijf de eerste unicorn van Oostenrijk geworden met twee financieringsrondes binnen 6 maanden. Unicorn, dat is een nog private startup met een marktwaarde van mer dan 1 miljard. Bitpanda, een democratisch ontworpen, gebruiksvriendelijke exchange voor Bitcoin, crypto en ook goud, bestaat al sinds 2014, maar pas de nieuwe grote vlucht van Bitcoin samenhangend met de pandemie gaf dit bedrijf vleugels.

De twee co-CEO's van het bedrijf zijn grootaandeelhouders, Eric Demuth en Paul Klanschek. Zij illustreren de snelle groei van het bedrijf met het feit dat Bitpanda medio februari al mer omzet had overtroffen dat ze in het hele jaar 2020 hadden behaald. Het handelsvolume is vertienvoudigd ten opzichte van het voorgaande jaar.

De financieringsronde werd geleid door Valar Ventures, het fonds van Peter Thiel. DST Global, het fonds van Yuri Milner, nam ook deel. Beiden hebben naam gemaakt als belangrijke supporters van cryptostartups. Valar investeert ook in Robinhood - dat zich, net als Bitpanda, heeft gepositioneerd als een platform dat een ​​bredere kring mensen wegwijs maakt in beurshandel.

Op Bitpanda.com geeft Demuth de volgende feestelijke verklaring:

Beste Panda's

Normaal vier ik geen mijlpalen, maar vandaag hebben we geschiedenis geschreven. In het zevende jaar van ons bedrijf is de waarderingsgrens van een miljard dollar overschreden. Het waren intense en emotionele jaren. De media richten zich daarbij altijd op ons als oprichters. Bitpanda is echter niet alleen Paul, Christian en ik. We zijn ook een team van meer dan 350 mensen die niet alleen werk doen, maar ook eigenaarschap tonen en die een gemeenschappelijke visie delen. 350 mensen die geloven in de kracht van innovatie en technische prestaties. Dat is wat ons verbindt en is ook de verbinding die we zullen blijven voeden.

We zijn van plan om de komende maanden te groeien van 350 naar ongeveer 600 teamleden. We gaan ons extreem inspannen om de cultuur van ons bedrijf te behouden. Eerlijk gezegd een gigantische opdracht. Dit wordt waarschijnlijk onze grootste uitdaging als oprichters. Nu, met alles wat we hebben gezien, ervaren en opgelost, ben ik er meer dan zeker van dat we deze komende uitdagingen als team zullen overwinnen en doorgaan met het creëren van iets groots met een echte, positieve impact.

Net zoals Bitpanda niet zou bestaan ​​zonder zijn oprichters, zou Bitpanda niet kunnen bestaan ​​zonder zijn team.

Dan volgen de namen van alle huidige medewerkers.

De Financial Times bericht tamelijk ironisch of zelfs cynisch over deze snelle groei tijdens de Bitcoin-Hype. Bovenaan praten ze nog cool met de crypto-scene mee met HODL en het gezegde "Be happy staying Poor", maar aan het einde speculeert de journaliste Jemima Kelly ongefundeerd over en spoedig einde van de "Krypto-Party".

Wellicht terecht vraagt FT naar de 1,49% provisie (verwerkt in de handelskoersen) of dat niet wat hoog is. Demuth daarover: "Je moet naar de marktstandaarden kijken. Ik ben er vrij zeker van dat de cryptokosten het komende jaar zullen dalen maar in de huidige markt is dit momenteel nog standaard."

Bitvavo heeft wel al een aanzienlijk lagere commissievan 0,25%. Terwijl Bitvavo langzaamaan uitbreidt vanuit Nederland naar elders in Europa, staat Bitpanda voor een zeer snelle pan-Europese groei met een zeer grote, snelle toename van het aantal gebruikers en een onverslaanbare gebruiksvriendelijkheid in alle markten: crypto, aandelen en edelmetalen. Bitpanda's missie is om de barrières voor persoonlijke financiën te doorbreken door traditionele financiële producten onder één noemer te brengen samen met crypto.

Zie ook de review van Bitpanda op bestebank.org.