Bitvavo wijst DCG-voorstel af en Gemini eist het aftreden van Barry Silbert

10-01-2023

Hierbij volgt een update aangaande de problemen van de Bitvavo en Gemini beurzen met de Digital Currency Group (DGC) en Genesis.

DGC zit in de financiële problemen met haar dochteronderneming Genesis. Deze trading en kredietarm van DGC heeft een financieel gat van 1,2 miljard dollar. Bitvavo heeft voor haar off-chain Bitvavo staking dienst gebruik gemaakt van de diensten van Genesis. Bitvavo heeft hier nu 280 miljoen in klantentegoeden vast zitten, de Gemini exchange zelfs 900 miljoen dollar.

Bitvavo heeft gisteren op 9 januari een voorstel van DCG ontvangen. Bitvavo is samen met andere schuldeisers actief in gesprek met DCG om het openstaande bedrag terug te krijgen. Echter, DGC stelde voor om alleen ±70% van het openstaande bedrag in een voor Bitvavo acceptabele termijn, terug te betalen. Bitvavo heeft dit voorstel afgewezen aangezien DCG over voldoende middelen beschikt om een volledige terugbetaling te kunnen uitvoeren.

Cameron Winklevoss de CEO van Gemini, die eerder vorige week al een deadline gaf, heeft de druk verder opgevoerd door een nieuwe open brief te publiceren waar hij de CEO van de DCG, Barry Silbert, beticht van fraude en misleiding.

Cameron geeft aan dat mits Barry Silbert aftreedt, er alsnog de mogelijkheid bestaat voor een positieve, buiten de rechtbank gestructureerde, oplossing naar tevredenheid van alle betrokkenen. Het is echter niet waarschijnlijk dat Barry Silbert zal aftreden en meer waarschijnlijk dat Gemini naar de rechtbank stapt.

Bitvavo blijft positief

Zelfs een mogelijke faillissementsbescherming (Chapter 11) van Genesis, zoals vorige week gesuggereerd werd in de WSJ, zou het een oplossing niet in gevaar brengen, omdat de bezittingen voorhanden zijn. Hetzelfde geldt voor een mogelijk onderzoek door de autoriteiten naar DCG zoals gepubliceerd door Bloomberg. In deze gevallen zouden, zoals Bitvavo eerder aangaf het proces vertragen. Voor de klanten van Bitvavo maakt het allemaal niks uit. De situatie heeft geen impact op het platform en dienstverlening. Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen. Dit is zeer positief, maar willen onze lezers toch even oproepen om de staking optie bij Bitvavo niet aan te zetten of in ieder geval tijdelijk volledig uit te zetten wanneer deze is geactiveerd.

Voor een meer verdiepend artikels over deze dienst en problematiek:

De nadelen die kleven aan Bitvavo´s staking dienst

Bitvavo in de problemen met Genesis

Bron: Bitvavo Update van 10.01.2023