Dreigt er een Bitcoin tekort?

27-11-2020

Steeds meer beleggers halen bitcoins weg van de handelsrekening. Hierdoor kan er een tekort ontstaan. Hoe kan er een tekort ontstaan en dreigt er een tekort aan bitcoins?

Bitcoin wordt steeds schaarser

Bitcoin werkt op basis van vraag en aanbod verhoudingen. Echter het aanbod ligt bij Bitcoin vast. Verder neemt het aantal nieuwe bitcoins die dagelijks kunnen worden gedolven na elke vier jaar ook af. Bitcoin wordt steeds schaarser en de totale voorraad van het aantal bitcoins is absoluut schaars. Er kunnen maximaal 21 miljoen BTC worden gedolven.

Concreet betekent dit dat de Bitcoin miners het aanbod bitcoins niet kunnen vergroten wanneer de vraag toeneemt. Met de toenemende adoptie en steeds verder groeiende vraag naar bitcoins zal de prijs alleen maar stijgen.

Bitcoin wordt steeds meer populair

Een tekort dreigt wanneer grote partijen Bitcoin adopteren. In 2020 zien we een dreigend tekort doordat de volgende partijen populair zijn geworden:

  • De Square Bitcoin app is razend populair geworden onder haar gebruikers. Square moet hierdoor steeds meer bitcoins van de markt halen. De omzet van Square met het aanbieden van Bitcoin is flink gestegen en zeer winstgevend gebleken.
  • PayPal ziet te tekens aan de wand en wil niet dat haar concurrentie zoals Square en Skrill een te grote voorsprong krijgt. PayPal was in feite gedwongen om Bitcoin en andere crypto's aan te bieden op haar netwerk van haar 300+ miljoen gebruikers. PayPal beheert de bitcoins en zal de benodigde bitcoins van de markt moeten halen. Sinds PayPal begon met het aanbieden van Bitcoin op de Amerikaanse markt werd 70 % van de nieuw gedolven bitcoins door PayPal gekocht.
  • Rijke particuliere en grotere institutionele beleggers in de Verenigde Staten willen via een vertrouwde beleggingsfonds grote bedragen investeren in Bitcoin. Grayscale Investments met het Bitcoin Trust fonds is een dure, maar populaire optie om veilig in te stappen in Bitcoin. Grayscale heeft gedurende 2020 grote hoeveelheden bitcoins van de markt gehaald en beschikt nu over een beheerd vermogen van 500.000 BTC.

Dit zijn drie concrete en recente voorbeelden van partijen in de VS die veel bitcoins van de markt afhalen. Echter Bitcoin's adoptie vindt globaal plaats met vele verschillende andere partijen en diensten. Het wordt verder steeds makkelijker voor mensen over de hele wereld om bitcoin te kopen en te beheren. Dit zal de vraag wereldwijd versterken mocht de populariteit van Bitcoin verder toenemen. Bitcoin's waardepropositie wordt ook steeds beter begrepen waardoor het aandeel korte termijn speculanten relatief afneemt. Rijke particuliere beleggers parkeren voor de lange termijn bitcoins in koude opslag waardoor de schaarste weer verder toeneemt en een tekort op bitcoins dreigt. Het is een kwestie van tijd dat er daadwerkelijk een tekort aan bitcoins op de markt zal zijn waardoor de koers naar nieuwe records zal stijgen.

Hieronder is een goede Youtube video van Mark Moss met een heldere uitleg over het dreigende Bitcoin tekort:

Aan te raden om te lezen:

Waar kan ik voordelig BTC kopen?