Financiële dinosauriër Yellen over Bitcoin en CBDC

22-02-2021

De New York Times organiseert vandaag en morgen het online DealBook D.C. Policy Project waar gediscussieerd wordt over "Covid-19, Stimulus, Social Justice, Jobs and Education". Sprekers zijn Janet Yellen (75) en Mitt Romney (74) en er is "een opmerkelijk publiek van changemakers". Iedereen die echter iets weet van hoe innovatie werkt - namelijk bottom up door een aanstormende jonge generatie - die snapt dat dit evenement een pure schijnvertoning is van mensen die helaas nog wat in de melk te brokkelen hebben.

Toevallig op een maandag dat crypto een flinke correctie beleeft op de almaar omhoog schietende koersen, uitte Yellen zich weer negatief over Bitcoin en positief over studies naar een digitale dollar van de FED. Wellicht heeft het een rol gespeeld bij de val van crypto vandaag, maar evengoed was het Elon Musk met zijn uitlatingen afgelopen zaterdag.

Daarop zegt Musk: "Desalniettemin lijken mij BTC & ETH nogal hoog momenteel". Natuurlijk helpt dat de koersen niet verder omhoog, maar is een koersval van meer dan 8% in 24 uur überhaupt heftig te noemen als je bedenkt dat de koers nog steeds zeer ruim boven de 50.000 dollar ligt wat niemand nog maar en week geleden voor mogelijk had gehouden.

Krijg je meteen een mooie reactie van Peter Schiff. Ieder woord in deze repliek is zowat een misser want Bitcoin heeft juist wel een wisselkoers met alle fiatmunten ter wereld, iets wat bijvoorbeeld voor de Roebel in de tijden van de Soviet Unie onmogelijk was; minimaal moet je erkennen dat HODL vooralsnog een use case voor de Bitcoin is; en verder kun je met staking rente trekken van je Bitcoin vermogen en ga zo maar door. Schiff had net zo goed niets kunnen zeggen, want zelfs herhalen dat hij Bitcoin haat, is niet eens nodig: dat is algemeen bekend.

Goed wat horen we van Yellen over het centrale bank digitale geld?

En wat over Bitcoin? Over die omslachtigheid en het energieverbruik van Bitcoin kunnen we verwijzen naar ons blog van gisteren waarin wordt uitgelegd dat het juist een pré is van Bitcoin.

Amen.

Ben jij al gestart met bitcoin?