Kraken vs Bitvavo? Een vergelijking tussen twee machtige crypto exchanges

07-02-2024

Kraken vs Bitvavo? In dit artikel zullen we Kraken vergelijken met Bitvavo en beoordelen welke exchange de voorkeur verdient. Welke exchange is beter voor het openen van een handelsrekening?

Samenvatting Kraken vs Bitvavo: Kraken is het meest geschikt voor professionele daghandelaren die gebruik willen maken van termijncontracten en hefbomen. Bitvavo biedt voor de meeste handelaren in Nederland een veiligere, gemakkelijkere en betere dienstverlening. Beide exchanges behoren echter tot de beste ter wereld. Met name Kraken heeft een indrukwekkend trackrecord en geniet internationaal een sterke reputatie. Bitvavo heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt en behoort anno 2024 tot de meest liquide euro spot exchange voor de handel in bitcoin. Hier overtreft Bitvavo nu Kraken in handelsvolume. Onze voorkeur gaat uit naar Bitvavo, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de verdere steun aan de ontwikkeling van een Nederlandse onderneming in plaats van een Amerikaanse. Voor daghandelaren die toegang willen tot hefbomen en termijncontracten, kan Kraken echter een geschiktere keuze zijn. Hoewel deze vaak liever naar Bybit stappen.

Bitvavo vergelijken met Kraken?

Een vergelijking tussen Bitvavo en Kraken lijkt aanvankelijk wat oneerlijk. Kraken heeft een aanzienlijke voorsprong, met activiteiten sinds 2011 onder het leiderschap van Jesse Powell. Het is een belangrijke Amerikaanse exchange met zelfs een banklicentie van de staat Wyoming en sterke bankcontacten in Europa. Kraken nam in 2015 de eerste Nederlandse bitcoin exchange, Clevercoin, over. De exchange heeft vanaf het begin geprobeerd toe te treden tot de Europese en Nederlandse markt, beheerd vanuit Londen door Payward Ltd., zoals vermeld op bankafschriften voor opnames en stortingen. De recente overname van Bitcoin Meester (BCM) in oktober 2023 zal Kraken naar verwachting in 2024 beter in staat stellen te concurreren met Bitvavo. Kraken kan als zodanig meer marktaandeel van Bitvavo afpakken in Nederland. Zal deze Amerikaanse exchange Nederland kunnen veroveren ten koste van Bitvavo?

Bitvavo vs Kraken - voor wie is Kraken het meest geschikt?

Het storten en opnemen van euro's verloopt soepel bij Kraken, maar de exchange ondersteunt geen iDEAL en heeft geen Nederlandse klantenondersteuning. Het grootste probleem is dat Kraken nog niet geregistreerd is bij DNB. Hierdoor opereert Kraken niet volgens de Nederlandse toezichtregels en is het illegaal. Daarnaast is Kraken minder gebruiksvriendelijk. Voor de gemiddelde Nederlandse gebruiker en handelaar is Bitvavo de betere keuze, met verschillende onderscheidingen in Nederland. Bitvavo won de Beste Broker CashCow Awards 2021 en de Beste Crypto Exchange Award van IEX Gouden Stier 2021. Ten slotte is Bitvavo een officiële partner van de KNVB.

De Kraken exchange is echter het meest geschikt voor daghandelaren die specifiek op zoek zijn naar:

  • Bitcoin termijncontracten en hefbomen in EUR.
  • Een Bitcoin OTC-desk
  • Bitcoin Lightning integratie

Dit zijn functies die Bitvavo (nog) niet biedt. Hoewel Bitvavo maandelijks aanzienlijke groei ziet in handelsvolumes in EUR-BTC, biedt het geen termijncontracten en margin trading. Deze instrumenten zijn echter vooral geschikt voor professionele handelaren, en het is niet wenselijk dat doorsnee gebruikers toegang krijgen tot hefbomen en termijncontracten, aangezien dit vaak leidt tot aanzienlijke verliezen. Bitvavo is verder voorzien van een accountgarantie.

Als iemand ondanks de genomen beveiligingsmaatregelen ongeoorloofd toegang krijgt tot de Bitvavo-account van de gebruiker en geld verduistert, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van maximaal EUR 100.000 euro onder het Bitvavo Accountgarantie-programma. Kraken biedt niet zo´n garantie aan en Bitvavo is in feite uniek in de wereld in het bieden van deze extra zekerheid voor haar gebruikers.

Conclusie Kraken vs Bitvavo

Bitvavo is een bekend Nederlands merk met registratie bij DNB, een verzekerde opslag van activa en een veilige bedrijfsstructuur en een accountgarantie-programma. De tekortkomingen van Bitvavo ten opzichte van Kraken zijn vooral relevant voor professionele daghandelaren die op zoek zijn naar de beste volumes, termijncontracten en hefbomen. Aan de andere kant wegen de tekortkomingen van Kraken, zoals het ontbreken van DNB-registratie en minder gebruiksvriendelijkheid, geen iDEAL ondersteuning, waardoor Bitvavo de voorkeur geniet. Niettemin, we kunnen zeker onze lezers aanraden om de Kraken exchange ook eens zelf te evalueren. Voor meer informatie, kunnen we onze lezers de volgende artikelen aanbevelen: