Oman investeert $1,1 miljard in bitcoin mining infrastructuur

27-08-2023

Oman investeert in de adoptie van bitcoin. Volgens een recent rapport van Forbes is het Sultanaat van Oman van plan om $1,1 miljard te investeren in Bitcoin-mining faciliteiten. Dit is een aanzienlijk bedrag gezien het totale bruto binnenlands product $88,19 miljard bedraagt (2021).

Echter Oman is een rijke oliestaat met vele olievelden. Het gas dat vrij komt wordt normaal gesproken afgefakkeld en niet gebruikt voor andere doeleinden. Er is Bitcoin mining technologie ontwikkeld die dit gas opvangt en hergebruikt voor het delven van bitcoin.

Bitcoin is milieu vriendelijk, niet onvriendelijk!

Dit benadrukt het positieve effect van Bitcoin op het milieu. Steeds meer belangrijke spelers in de olie- en gassector kiezen om deze reden voor Bitcoin-mining. Gas dat anders zou worden verbrand vanwege onvoldoende vraag of infrastructuur kan nu direct worden omgezet in kapitaal.

Een bijkomend voordeel is dat Bitcoin-mining minder broeikasgasemissies produceert dan het affakkelen van de gassen. Hierdoor draagt Bitcoin indirect bij aan het verminderen van CO2-uitstoot in de atmosfeer.

Bitcoin is halal, niet haram!

Verder is het belangrijk om te vermelden dat volgens de regering van Oman Bitcoin in overeenstemming is met de islamitische wetgeving. Bijvoorbeeld het rekenen van rente bij het uitlenen van geld wordt als haram beschouwd. In feite is het hele Westerse financiële systeem haram. Geld wordt immers uit het niets met rente digitaal door de banken bijgetikt op een computerscherm. Bitcoin opereert zonder banken en rente in feite als zuiver geld.

Het is een zeer interessante ontwikkeling om te volgen en in feite een vorm van de adoptie van bitcoin door een natiestaat. Zal Oman ooit bitcoin als een wettig betaalmiddel accepteren?

Gerelateerde artikelen:

RAK DAO accepteert bitcoin als betaalmiddel

Libanese pond devalueert 90% op 1 dag!

Bronnen: Forbes, Bestebank.org