Gelijke regels voor cryptobeurzen. In Nederland én de EU?

21-05-2022

In Nederland én de EU. Woensdagavond kwam het nieuws naar buiten dat De Nederlandsche Bank (DNB) ingrijpt bij illegaal opererende cryptobeurzen. Goed nieuws, maar het toezicht kan stukken strenger. Bitvavo pleit voor gelijke regels voor cryptobeurzen. Het is voor Nederlandse cryptobedrijven verplicht om geregistreerd te staan bij DNB, zodat zij toezicht kunnen houden op geldstromen om zo witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Bitvavo is zelf als Nederlands handelsplatform bij DNB geregistreerd. Buitenlandse partijen hoeven in Nederland niet geregistreerd te staan bij DNB. Daardoor is het voor de bank lastig om toezicht te houden op deze buitenlandse partijen die zich richten op Nederlandse consumenten. Denk hierbij aan grote partijen zoals Kucoin en Binance. Deze beurzen opereren zonder registratie in Nederland.

Bitvavo is groot voorstander van het nog verder reguleren van de cryptomarkt. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en meer bescherming voor de consument. In de EU gelden er al jaren regels omtrent de registratie van cryptobeurzen. De regels stellen dat bedrijven die actief zijn in EU-landen of daar consumenten targetten, zich in het betreffende land moeten registreren. Deze registraties zijn momenteel tijdrovend en de precieze voorwaarden verschillen per land. Dit maakt het proces ondoorzichtig en moeilijk. Beter zou het zijn als de handhaving voor de EU gelijk wordt getrokken. Daarom dringt Bitvavo aan bij regelgevers en politici op snelle afstemming over het toestaan van grensoverschrijdende diensten en het afdwingen van tenminste één registratie in het EU-blok. Dit komt handhavers, bedrijven en uiteindelijk gebruikers ten goede omdat er betere samenwerking is tussen landen over witwassen en terrorismefinanciering.

Bronnen: Bitvavo Persbericht & FD.nl