Gemini en Genesis aangeklaagd door Securities and Exchange Commission (SEC)

13-01-2023

De Amerikaanse toezichthouder, Securities and Exchange Commission (SEC), is wakker geworden en heeft een aanklacht ingediend tegen de Gemini exchange en Genesis. Alsof Genesis en Gemini al samen niet genoeg problemen hadden, komt de toezichthouder nu op de proppen met een beschuldiging dat beide cryptobedrijven betrokken waren met de uitgifte van niet-geregistreede effecten aan de gebruikers van de Gemini Earn programma.

Dit crypto lending programma van de Gemini exchange was samen met Genesis opgezet. Bij het Earn programma worden cryptotegoeden van klanten aan Genesis uitgeleend voor een rentevergoeding. Over deze rentevergoeding verdiende Gemini zelf 4,29 %. Het programma is te beschouwen als een financieel product of effect en behoort daarom een registratie te hebben bij de SEC. Aangezien beide partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling van het product worden beide partijen aangeklaagd door de SEC voor de uitgifte van niet-geregistreerde effecten.

De aanklacht zal verdere gevolgen hebben voor alle andere partijen die vooral in de Verenigde Staten actief zijn met het aanbieden van crypto lending marktplaatsen en producten. De aanklacht zal de relatie tussen Gemini en Genesis verder weer onder druk zetten. Genesis is feitelijk bankroet en Gemini heeft 900 miljoen dollar van het Earn programma daar vastzitten. Gemini en ook Bitvavo zitten nu in de clinch met het moederbedrijf van Genesis, de Digital Currency Group (DCG).

Gerelateerde nieuwsberichten:

Bitvavo wijst DCG voorstel af, Gemini eist aftreden CEO

Gemini stelt een deadline aan DCG