Bitcoin mining opbrengst bereikt $20 miljard

16-01-2021

Over de afgelopen twee jaar hebben bitcoin miners net zo vel verdiend als in het eerste jaar van het bestaan van de cryptomunt.

Rafael Schultze-Kraft, CTO van data-analyse website Glassnode, wist dit gegeven op te duikelen uit de eigen mining data. De cumulatieve opbrengst van alle bitcoin mining bedraagt nu 20 miljard dollar, waarvan dus de helft in de afgelopen twee jaar.

Bitcoin miners beveiligen de blockchain door het valideren van transacties met het oplossen van moeilijk te raden wiskundige puzzels. Dit wordt hashing genoemd. In ruil daarvoor ontvangen zij bitcoin. Bitcoin mining verbruikt ondertussen evenveel energie als Chili, aldus de website Digiconomist waar je het energieverbruik van bitcoin kunt aflezen.

In China zijn gigantische mining bedrijven die elke zes maanden verhuizen van het regenachtige deel van het land waar de energie goedkoop is, naar de koude provincie Xinjiang waar veel minder koeling nodig is.

De investeringen in mining worden deels ook gedreven door de zogenaamde hashing wars waarin landen proberen elkaar te beconcurreren op mining capaciteit. Een frappant voorbeeld is dat een provinciale regering in Pakistan direct investeert in twee eigen mining faciliteiten. Een ander goed voorbeeld is Kazachstan. Dit land profileert zich als een aantrekkelijk land voor bitcoin miners. De Oekraïne heeft ook veel belasting voor bitcoin mining.

Mining levert natuurlijk ook meer op in dollars naar mate de koers van bitcoin hoger is. Bitcoin miners kunnen tijdens pieken de verdiende bitcoins verkopen op de handelsbeurzen voor dollars om zodoende te investeren in nieuwe infrastructuur en de rekeningen te betalen.