Angst voor een Derde Wereldoorlog en de Bitcoin koers val van 1 oktober

03-10-2024

De Bitcoin-markt heeft recent sterke schommelingen ondergaan als gevolg van escalerende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Israël doet er alles aan om de spanningen te escaleren. De ernst van de situatie werd snel duidelijk toen Iran op 1 oktober ongeveer 200 ballistische raketten afvuurde op Israël. Dit als een vergelding na een reeks Israëlische aanvallen op o.a. Libanon. Een escalatie die makkelijk kan leiden tot een Derde Wereldoorlog waar de BRICS-alliantie zich tegen Israel en de Verenigde Staten zal keren. China en Rusland staan achter Iran.

Rakettengeweld in het Midden-Oosten zorgde bitcoin ETF´s uitstroom

Deze ernstige escalatie en geopolitieke onrust zorgde voor een daling van meer dan 6% in de waarde van Bitcoin, waarbij de prijs zakte tot $60.300, wat de slechtste prestatie in meer dan een maand betekende. Wat was de oorzaak?

De prijsdaling werd ingezet door uitstromen van Amerikaanse Bitcoin ETF's. Op 1 oktober werd er totaal voor $243 miljoen verkocht. De Fidelity Bitcoin ETF werd het zwaarst getroffen met een uitstroom van $144,7 miljoen, terwijl andere fondsen zoals ARK Invest en Bitwise ook aanzienlijke uitstromen boekten. Aan de andere kant zag BlackRock's iShares Bitcoin Trust een instroom van $40,8 miljoen.

Goud daarentegen zag wel een prijsopgang. Er word gespeculeerd dat sommige beleggers hun bitcoin positie afbouwde voor het versterken van de goud positie. De goud koers boekt record na record en bewijst dat het haar taak als geopolitieke veilige haven nog steeds vervuld.

Ondanks de daling van Bitcoin-prijzen en deze uitstroom van fondsen, hebben sommige analisten vertrouwen in het langetermijn-potentieel van Bitcoin. Uit een rapport van BlackRock blijkt dat Bitcoin vaak andere investeringen zoals de S&P 500 en goud overtreft in de maanden na grote geopolitieke gebeurtenissen. Bitcoin wordt gezien als een dollarcrisis hegde.

When everything fails, they take you to war

Toch blijft in deze context de toekomst onzeker, vooral omdat verder wapengeweld tussen Iran en Israël verder zouden kunnen escaleren tot een Derde Wereldoorlog, wat kan leiden tot meer volatiliteit op de financiële markten. Oorlog is niet goed voor business, echter wel goed voor meer schuldcreatie. Meer wapengeweld betekent meer schuldcreatie voor de financiering van wapens. De Amerikaanse staatschuld stijgt met elke maand meer exponentieel. De Federal Reserve zal haar beleid moeten bijstellen waardoor de globale liquiditeitsteeds verder zal toenemen om het systeem in stand te houden. Echter, de vraag is hoelang het huidige systeem nog stand kan houden onder de huidige globale schuldendruk, economische malaise, geopolitieke chaos met een mogelijk vooruitzicht op een Derde Wereldoorlog. Of is de Derde Wereldoorlog al begonnen zonder dat we het in de gaten hebben?

Voor meer informatie: