Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Ben ik niet te laat?

27-03-2025

Is het te laat om bitcoin te kopen? Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Bitcoin kost nu bijna $87.000. Misschien denk je: "Had ik het maar gekocht toen het 100 euro was." Of: "Nu is het vast te laat." Maar hier is het eerlijke antwoord: je bent niet te laat. Integendeel. Je bent juist op tijd. Hieronder lees je waarom dat zo is – in gewone mensentaal, zonder technisch gedoe.

1. Je hoeft geen hele Bitcoin te kopen

Laten we meteen een misverstand uit de weg ruimen:

👉 Je hoeft géén hele Bitcoin te kopen.

Je kunt gewoon een klein stukje kopen. Net zoals je een halve reep chocola kunt kopen, kun je ook 0,001 of zelfs 0,0001 Bitcoin kopen. Die stukjes heten "satoshis", ook wel sats genoemd. 1 Bitcoin bestaat uit 100 miljoen sats. Dus ook met een paar tientjes kun je beginnen. Inderdaad, voor 50 euro kun je al een deel van een bitcoin kopen en dus in sats sparen! Bitcoiners spreken over stacking sats, dwzvolhoudend blijven sparen en sats opstapelen voor de lange termijn ( :

2. Er zijn nog maar weinig mensen die Bitcoin hebben

Hoewel het vaak in het nieuws is, bezit wereldwijd minder dan 1% van de mensen echt Bitcoin. Dat betekent: bijna niemand doet nog mee. Er is dus nog gigantisch veel groeiruimte. Denk aan het internet in 1995 – de meeste mensen wisten niet eens wat e-mail was en waren blij en tevreden met de faxmachine.

Vooral in landen waar het financiële systeem faalt, zoals Venezuela, Turkije of Nigeria, wordt wel bitcoin steeds meer gebruikt. Maar ook hier in Europa beginnen steeds meer mensen het als een vorm van spaargeld te zien naarmate het begrip over deze nieuwe asset class toeneemt. Bitcoin is nog steeds een veelal onbegrepen nieuwe technologie en is jarenlang door propaganda door het slijk gehaald. Er is een kennis-assymetrie: een relatief kleine groep mensen hebben het door wat de potentie van bitcoin is.

3. Bitcoin is digitaal goud – maar dan slimmer

Goud is relatief schaars. Bitcoin is absoluut schaars. Bitcoin is verder makkelijker te bewaren, te versturen én te verstoppen als het moet. Niemand kan het afpakken zolang jij je wachtwoord (je "private sleutel") veilig in eigen beheer hebt.

Er kunnen er maar 21 miljoen bestaan. En daar zijn er al 19 miljoen van in omloop. Er kan niet meer worden ontgonnen, ook wanneer de koers stijgt. Die absolute schaarste maakt Bitcoin bijzonder. In tegenstelling tot euro’s, dollars of zelfs goud, kan er nooit meer van komen. Bitcoin kan niet worden gemanipuleerd en staat niet onder de controle van machthebbers. Het werkt zelfstandig op basis van haar protocol. Een monetair protocol gebaseerd op de kracht van nummers, technologische doorbraken binnen de cryptografie en computerwetenschap dat prachtig past bij het internet protocol stack dat we dagelijks gebruiken. Dat maakt het volgens veel mensen de beste vorm van solide spaargeld (sound money) en het ultieme basisgeld voor de afwikkeling van waarde en het meten van waarde binnen een globale high-tech economie en informatietijdperk .

4. Grote jongens stappen nu pas echt in

Misschien denk je: "Alle slimme mensen hebben het al gekocht." Nou, nee. Grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Fidelity zijn pas net begonnen met het aanbieden van bitcoin investeringsfondsen in de vorm van ETFs. Deze worden o.a. door systeembanken als Goldman Sachs al gekocht. Bedrijven zoals Rumble, Gamestop komen pas net op gang. Alleen Michael Saylor met Strategy heeft de laatste jaren als eerste beursgenoteerde bedrijf bitcoin ingekocht. Zelfs steeds meer politici en overheden denken erover na om Bitcoin in hun reserves op te nemen.

In Amerika wordt zelfs gesproken over het opbouwen van een strategische Bitcoin-reserve. De Amerikaanse overheid zoekt actief naar manieren waarop het bitcoin kan kopen zonder de belastingbetaler te belasten. De Amerikaanse toezichthouder, de SEC, heeft aan banken het groene licht gegeven. Amerikaanse banken kunnen sinds 2025 bitcoin bewaren en aanbieden aan hun klanten. Steeds meer banken zullen waarschijnlijk een bitcoin trading service aanbieden. Verschillende Europese banken zijn daar ook al mee begonnen, waaronder de Spaanse BBVA en de Duitse DekaBank.

Het soevereine vermogensfonds van Abu Dhabi is ook al begonnen met het inkopen van bitcoin. Rusland accepteert bitcoin al voor de oliehandel. De centrale bank van Tsjechië maakt ook al plannen voor het aanleggen van een bitcoin reserve.

5. In sommige landen is Bitcoin al de enige uitweg

In landen zoals El Salvador is Bitcoin zelfs wettig betaalmiddel geworden. In Venezuela gebruiken mensen het om hun koopkracht te redden van hyperinflatie. Daar is het geen luxe of speeltje – maar noodzaak. Het laat zien dat Bitcoin werkt als dingen écht fout gaan. De manier waarop de overheid van Bhutan bitcoin adopteert is ook een uitstekend voorbeeld. Nogmaals, de Verenigde Staten ziet het ook als een uitweg voor haar eigen enorme schuldenproblematiek en de petrodollar-recycling systeem draaiende te houden. Vele federale staten werken aan allerlei bitcoin reserve wetsvoorstellen, terwijl de Amerikaanse overheid bitcoin al heeft omarmd als een nieuwe strategische reserve.

Dat zegt genoeg over hoe serieus bitcoin inmiddels wordt genomen. Echter, de meeste professionele beleggers, laat staan de doorsnee spaarders zijn nog niet begonnen met het sparen in bitcoin. Het begint nu wel meer vaart te krijgen, met een reden....

6. Bitcoin is bescherming tegen structurele inflatie (lees: geldontwaarding)

Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? We hebben allemaal gemerkt dat boodschappen en energie duurder zijn geworden. Dat komt door inflatie en dom overheidsbeleid – je geld wordt daardoor elk jaar steeds minder waard. Hoe meer banken en centrale banken euro´s als schuld uit het niets digitaal printen in o.a. de vorm van obligaties voor allerlei vaak domme projecten (oorlog voeren), hoe meer de euro op den duur zal ontwaarden.

Bitcoin is ontworpen om daartegen te beschermen. Er komt nooit meer dan 21 miljoen van, dus het is niet ‘opblaasbaar’ zoals de euro of dollar. Bitcoin is geen krediet met allerlei schuldverplichtingen. Veel mensen zien het daarom als een langetermijn-oplossing voor veilig sparen buiten het bankwezen om.

7. Bitcoin = vrijheid

Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Is het niet te laat om bitcoin te kopen? Niet zolang je eigen vrijheid en privacy op prijs stelt. Met Bitcoin kun je zelf beslissen wat je met je geld doet, zonder tussenkomst van banken of overheden. Je kunt het wereldwijd gebruiken, 24/7, zonder toestemming te vragen. In een wereld die steeds meer draait om controle, toezicht en verlies aan privacy, is dat veel waard. Zeker nu dat de Europese Centrale Bank een eigen digitale euro gaat uitgeven, een CBDC, waar nogal een hoop nadelen aan zijn verbonden als het gaat om privacy, vrijheid, laat staan ontwaarding!

8. Het verschil met sparen op een bank? Jij hebt de controle

Bij je spaarrekening is het geld technisch gezien van de bank. Die mag ermee doen wat ze wil – en als de bank failliet gaat, kun jij je geld zomaar kwijt zijn. Aandelen zijn ook vorderingen, worden beheerd door Euroclear. Wanneer het financiële systeem bevriest of bankroet gaat, is het maar de vraag of je ooit nog aanspraak kunt doen op je aandelenportefeuille. Bitcoin werkt anders. Als jij het zelf bewaart, heeft niemand er toegang toe behalve jij.

Maar let op: dat betekent ook verantwoordelijkheid. Verlies je je wachtwoord (herstelwoorden), dan ben je het kwijt. Dus: goed opslaan is belangrijk. Maar als je dat goed doet, heb je echt eigendom, zonder tegenpartijrisico´s, het is geen vordering bij een bank of andere financiële instelling.

Even vergelijken: Bitcoin vs. traditionele activa

Tabel: Vergelijking Bitcoin vs. Traditionele Activa

Aspect Bitcoin Banktegoeden/Effecten
Tegenpartijrisico Geen, bij zelfbeheer Ja, afhankelijk van bank of uitgever
Inflatiebescherming Ja, door vaste voorraad - absolute schaarste Nee, kwetsbaar door ongelimiteerde geldpers - inflatie
Onafhankelijkheid Hoog, geen centrale autoriteit Laag, afhankelijk van regelgeving
Toegang in crises 24/7, wereldwijd, met internet Beperkt, kan bevroren worden
Veiligheid Veilig bij goede opslag, risico bij verlies sleutels Beschermd door bankgarantiestelsel van de overheid, maar met 100k limiet

Dus, heeft het nog zin om bitcoin te kopen?

Bovenstaande maakt het duidelijk: het is nog niet te laat om Bitcoin te kopen en het heeft zeker zin om nog bitcoin te kopen, gezien de vroege adoptiefase, schaarste en groeiende institutionele interesse. Voor burgers en beleggers biedt het zinvolle voordelen, zoals bescherming tegen inflatie, financiële vrijheid en het ontbreken van tegenpartijrisico’s bij zelfbeheer. Terwijl traditionele activa kwetsbaar zijn voor systeemrisico’s, positioneert Bitcoin zich als een robuust alternatief, met langetermijnpotentieel als monetair systeem.

Maar is bitcoin niet te duur nu?

Natuurlijk, achteraf had iedereen het liever gekocht toen het $100 was. Maar ook mensen die het kochten bij $10.000, $30.000 of $60.000 staan nu dik in de plus. Historisch gezien gaan er altijd correcties en dips komen – maar op lange termijn stijgt de waarde naar steeds hogere niveau´s, vooral na elke vierjaarlijkse ‘halvering’ (waardoor er minder nieuwe Bitcoins bijkomen). Wanneer steeds meer bedrijven en overheden bitcoin ontdekken en gaan kopen als een strategische reserve zal het steeds meer waard worden. Bitcoin zal steeds meer fiat-geld aantrekken van andere kapitaalmarkten over de hele wereld.

Vandaar, wat kun jij nu doen?

👉 Begin klein. Koop een stukje Bitcoin – voor 50 of 100 euro bij een betrouwbare beurs zoals Bitvavo. Bitvavo is een veilige en betrouwbare beurs.

👉 Bewaar het veilig (bijvoorbeeld via een hardware wallet).

👉 Denk in jaren, niet in weken. Laat je niet gek maken door de dagelijkse prijsvolatiliteit, zoom uit en kijk naar de lange termijn en bitcoin s adoptiecurve als een nieuwe monetaire technologie.

Bitcoin is geen "snel rijk worden"-truc. Het is een manier om langzaam maar zeker je geld uit het systeem te halen en zelf te beheren. En nee, je bent echt nog niet te laat. We staan aan het begin aan een totale hervorming van de huidige financiële orde.

Laatste gedachte

  • De beste tijd om Bitcoin te kopen was tien jaar geleden.
  • De op één na beste tijd? Misschien wel vandaag. Waar? Lees meer over Bitvavo en de ervaringen van klanten met deze exchange.

Bronvermelding. Check de handige gidsen en diepgravende artikelen op BesteBank.org voor meer uitleg over bitcoin, het huidige geldstelsel, veilig kopen, bewaren en de verschillen met goud en euro’s.