Overheid India wil bitcoin en crypto opnieuw verbieden

12-02-2021

In 2017 was er de China Bitcoin Ban FUD (Fear Uncertainty Doubt), in 2021 hebben weer opnieuw de India Bitcoin Ban FUD. De reden? Binnenkort zal er waarschijnlijk een nieuw wetsvoorstel door het Indiase parlement worden aangenomen die het gebruik van bitcoin en andere cryptovaluta zal verbieden. Het wetsvoorstel heet nu poeslief Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill. Beleggers in bitcoin en andere crypto assets zullen 3 tot 6 maanden de tijd krijgen om alles te verkopen nadat de wet is geïmplementeerd.

De aanleiding is dat alleen de centrale bank, de Reserve Bank of India, geld als een wettig betaalmiddel mag uitgeven. De Reserve Bank of India werkt aan de ontwikkeling van een eigen digitale Roepie. Concurrentie moet worden verboden en een duidelijk wettig kader moet worden opgesteld.

Volgens een schatting zijn er 7 miljoen mensen in India die voor 1 miljard dollar aan cryptos hebben gekocht. Globaal gezien staat India op de zesde plaats op het gebied van bitcoin handelsvolume.

Niet het eerste verbod

Het is niet de eerste keer dat de Indiase overheid bitcoin probeert te verbieden. De laatste keer was in 2019. Toen werd er een wetsvoorstel doorgevoerd door het Ministerie van Economische Zaken (DEA), het Centrale College van Directe Belastingen, het Centrale College van indirecte belastingen en douane en de Indiase AFM. Het wetsvoorstel werd ‘Banning Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currency Bill 2019’ genoemd. De Reserve Bank of India heeft ook al eerder geprobeerd om de opmars van bitcoin te stuiten door de banken een verbod op te leggen om bitcoin bedrijven te bedienen. Het Hooggerechtshof greep toen in en bepaalde dat de beslissing niet rechtsgeldig was en in strijd met de grondwet.

Verder wordt er in het nieuwe voorstel alleen gesproken over private cryptocurrency. Het is daardoor nog helemaal niet duidelijk of bitcoin en andere cryptovaluta wel onder deze wet kunnen vallen. Vooral in het geval van bitcoin is het duidelijk dat het geen private cryptocurrency is. Er zal nog wel veel ruzie worden gemaakt over de precieze implicaties van het wetsvoorstel. Wellicht zal de zaak weer bij het hooggerechtshof terecht komen. De strijd is nog niet gestreden en veel is nog onduidelijk. Ten slotte, moet het ondertussen wel duidelijk zijn dat het gebruik van bitcoin niet kan worden verboden.

Voor meer informatie:

Photo by Kirti Kalla on Unsplash