"Bitcoin-President Nayib Bukele wint historische herverkiezing in El Salvador"

05-02-2024

El Salvador - Nayib Bukele, ook wel bekend als de 'Bitcoin president', heeft triomfantelijk zijn overwinning opgeëist in de recente presidentsverkiezingen van El Salvador, waarmee hij zichzelf een tweede termijn als president verzekert. Bukele, die wereldwijd opzien baarde door Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel te introduceren, lijkt mogelijk de eerste president in bijna een eeuw te zijn die herkozen wordt in het Midden-Amerikaanse land.

Bukele heeft waarschijnlijk meer dan 85% van de stemmen behaald, hoewel officiële resultaten nog moeten worden vrijgegeven. Het is in ieder geval al duidelijk dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, waarmee hij niet alleen zijn positie als president versterkt, maar mogelijk ook een historische meerderheid in het parlement behaalt.

Bukele beweert dat zijn politieke partij, New Ideas (Nieuwe Ideeën), nu minstens 58 van de 60 zetels in het parlement heeft veroverd, wat hem aanzienlijke macht in het land geeft.

De controversiële bitcoinwetgeving, geïntroduceerd in 2021 door Bukele, leidde tot internationale opschudding en kritiek, met name van organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Grote plannen zoals de bitcoinstad en vulkaanobligaties zijn nog niet gerealiseerd. Echter, de bitcoin mining pool van El Salvador is nu wel gelanceerd, hetgeen een belangrijke stap is voor de realisering van deze plannen, zeker nu Bukele zijn werk van doorzetten.

Ondanks speculaties lijkt de herverkiezing van Bukele niet volledig te wijten aan de Bitcoin-introductie. Zijn krachtige aanpak van bendegeweld, hoewel controversieel en bekritiseerd, heeft hem populair gemaakt bij een groot deel van de bevolking. Met massale opsluitingen en een harde aanpak van bendeproblemen, slaagde Bukele erin om de buitengewoon hoge niveaus van bendegeweld en moordcijfers aan te pakken, wat bijdroeg aan zijn populariteit onder de Salvadoranen.

Gerelateerde nieuwsberichten:

Oman investeert in bitcoin mining

RAK DAO in VAE accepteert bitcoin voor betalingen

Libanese pond devalueert 90 procent op een dag