De Bitvavo jaarrekening van 2022 noteerde een 99,7% winstdaling

08-01-2024

Wat zeggen de cijfers van de Bitvavo jaarrekening van 2022 over de staat van Bitvavo? Inderdaad, onlangs heeft de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo zijn jaarrekening van 2022 ingediend bij de Kamer van Koophandel.

Wat blijkt uit de cijfers? De winst van Bitvavo met 99,7% was gedaald. De exchange merkt echter op dat de cijfers minder ernstig zijn dan ze lijken.

Waarom kende Bitvavo een 99,7% winstdaling?

2022 was grotendeels gekenmerkt door de cryptowinter, wat invloed had op beleggerssentiment. Ondanks deze uitdagingen behaalde Bitvavo toch een positief resultaat van 55,4 miljoen euro, hoewel de nettowinst slechts 382.000 euro bedroeg. De oprichters Mark Nuvelstijn, Tim Baardse en Jelle de Boer hebben totaal 80 miljoen euro weer teruggestort in de kas van Bitvavo als een driejarige lening om de expansie van de exchange door het tegenvallende resultaat niet te beperken.

Deze lage winst is grotendeels te wijten aan de situatie bij Digital Currency Group (DCG) en Genesis, waar Bitvavo 280 miljoen euro gestald had. Door de financiële problemen van DGC en Genesis werd dit bedrag in gevaar gebracht.

Bitvavo is nog steeds bezig met onderhandelingen om dit geld terug te krijgen en heeft 55 miljoen euro afgeschreven op de claim. Verder is het goed nieuws dat DCG o.a. haar schuld aan DCG heeft terugbetaald, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat Bitvavo deze 280 miljoen euro krijgt terugstort in 2024.

Bitvavo bedrijfskosten vlogen ook omhoog!

Ondanks de dalende omzet en afschrijvingen, zijn de kosten van Bitvavo gestegen. De kosten voor het kantoor (huisvestingskosten) stegen van bijna €300.000 naar €1,5 miljoen. Dit komt door de aanzienlijke groei van het personeelsbestand van Bitvavo, van 49 naar 146 werknemers. De totale loonkosten bedroegen €19 miljoen, vergeleken met €13 miljoen het jaar daarvoor.

De 'verkoop- en marketinguitgaven' stegen van €2,4 miljoen naar €12,7 miljoen. Ook de 'overige kosten' meer dan verdubbelden van drie naar bijna zeven miljoen, met een extra miljoen voor IT-kosten.

De cijfers van deze jaarrekening van 2022 staan in contrast met die van 2021. In 2021 verdiende Bitvavo €246 miljoen aan transactiekosten. In 2022 lag dat rond €130 miljoen met vele lagere bedrijfskosten.

Bitvavo staat er in 2024 goed voor

Hoe het ook zij, Bitvavo heeft de cryptowinter van 2022 met vlag en wimpel doorstaan. Een dalende omzet gedurende een marketcrash en bear market is te verwachten. Bitvavo heeft het al en al niet slecht gedaan en goed geïnvesteerd voor de toekomst. Bitvavo staat er anno 2024 goed voor om de Europese markt te veroveren. De jaarrekening geeft o.a. niet weer dat Bitvavo´s euroliquiditeit flink is toegenomen en de concurrentie aan kan met de grote Amerikaanse bazen die ook de Nederlandse en Europese markten willen veroveren: Coinbase en Kraken!

Bron: Bitvavo Review -Bestebank.org

Gerelateerde artikelen:

Bitvavo vs Binance

Bitvavo vs Blox