DNB geeft Coinbase een boete van meer dan 3 miljoen euro!

26-01-2023

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Coinbase Europe Limited een boete gegeven van 3.325.000 euro. Coinbase opereert sinds 22 september 2022 met een DNB registratie, echter de jaren daarvoor heeft Coinbase aan veel Nederlandse klanten haar cryptodiensten geleverd.

De bestuurlijke boete is veel hoger dan het basisbedrag van €2.000.000 vanwege de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding. In het persbericht stond het volgende over de beslissing:

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Coinbase mondiaal één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt. Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 15 november 2020 tot in ieder geval 24 augustus 2022 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Coinbase is het niet eens met deze beslissing en zal bezwaar aantekenen.

Interessante artikels:

Bitvavo versus Coinbase - welke exchange is beter?

Nieuw Nederlands cryptoplatform positief ontvangen!

Wanneer zal ik bitcoin kopen en weer verkopen?