Grayscale wint rechtszaak tegen de SEC, Bitcoin ETF onvermijdelijk?

29-08-2023

Grayscale, het Amerikaanse bedrijf bekend van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), heeft zijn juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gewonnen. De Amerikaanse rechter oordeelde dat de SEC onvoldoende rechtvaardiging had geleverd om het verzoek van Grayscale af te wijzen om zijn bitcoin-fonds om te zetten naar een Exchange-Traded Fund (ETF).

Implicaties voor een Bitcoin spot ETF

Belangrijk om op te merken is dat deze uitkomst niet onmiddellijk de oprichting van een Spot Bitcoin ETF garandeert. De rechtbank heeft de SEC opgedragen haar beslissing te heroverwegen en wees op tekortkomingen in de eerdere motivering. Hoewel een Spot Bitcoin ETF niet verzekerd is, is de kans op goedkeuring aanzienlijk gestegen.

De exacte tijdslijn voor het volgende besluit van de SEC blijft onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat er verschillende deadlines zijn voor een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF die gepland staan voor begin september.

Hierdoor is het mogelijk dat begin september plotseling een reeks goedkeuringen voor Spot Bitcoin ETFs worden verleend. Dit geldt onder andere voor de ETF van BlackRock, waarvan de eerste deadline begin september is gesteld.

Kan de SEC een goedkeuring voor een Bitcoin Spot ETF nog langer afhouden?

Deze ontwikkeling vergroot de uitdagingen voor de SEC. Er was al lange tijd kritiek vanuit de Bitcoin-industrie op het Amerikaanse toezichthoudende orgaan vanwege de rechtvaardiging van beslissingen met betrekking tot Spot Bitcoin ETFs.

De industrie behaalt nu een aanzienlijke overwinning, aangezien de rechtbank ook tekortkomingen in de aanpak van de SEC erkent. Hoewel de initiële reactie op de Bitcoin-markt positief is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te vroeg te juichen.

Uiteindelijk is een daadwerkelijke goedkeuring nodig voordat een Spot Bitcoin ETF kan worden opgericht in de Verenigde Staten. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat de SEC in beroep gaat, net zoals bij de rechtszaak tegen Ripple.

De SEC kan de tijd nog zo lang mogelijk oprekken door een goedkeuring alsmaar uit te stellen. Echter, kan de SEC daar nog wel mee wegkomen zonder alle geloofwaardigheid te verliezen? Hoe lang kan de SEC nog een goedkeuring afhouden?

Juridisch expert Jake Chervinsky geeft een uitgebreide analyse van de uitspraak van de rechtbank in een uitgebreide thread.

Bron: Bloomberg

Leestips:

Zal ik goud of bitcoin kopen?

The Twilight of Gold