Succesvolle start van BlackRock's Bitcoin ETF

14-01-2024

Als we dit weekend even terugkijken op de Bitcoin ETF´s lancering, kunnen we constateren dat BlackRock's Bitcoin ETF na 2 dagen handel een prima start heeft gehad. Binnen de eerste twee dagen na de lancering heeft deze ETF bijna een half miljard dollar aan kapitaalinstroom gezien, wat de groeiende acceptatie en integratie van bitcoin in traditionele financiële markten onderstreept.

Een mooie voor spot bitcoin ETF's, een slechte start voor de bitcoin prijs

Deze indrukwekkende start is een deel van een groter succesverhaal. Samen hebben de Bitcoin ETF's die op de markt zijn gekomen, bijna $1,5 miljard aan nieuw kapitaal aangetrokken. BlackRock's iShares ETF spant de kroon, niet alleen vanwege de substantiële instroom, maar ook vanwege het recordbrekende handelsvolume van meer dan een miljard dollar op de eerste handelsdag.

Hoewel BlackRock duidelijk de leiding neemt, zijn er ook andere noemenswaardige spelers zoals Fidelity met meer dan $422 miljoen aan instroom, gevolgd door Bitwise op de derde plaats. Aan het andere eind van het spectrum staat WisdomTree's Bitcoin ETF, dat slechts $1 miljoen aan instroom zag. Deze diversificatie binnen de ETF-markt toont aan dat beleggers een reeks opties hebben bij het kiezen van hun investeringsproduct in Bitcoin, wat wijst op een gezonde en competitieve markt.

Waarom was het een succes zonder koersstijging?

Een verwachte koersstijging bleef uit. Hoe is dat mogelijk? Volgens Anthony Scaramucci is dit te wijten aan het Grayscale fonds.

De oude GBTC aandeelhouders van het Grayscale bitcoinfonds kunnen door de goedkeuring van de ETF nu, na jaren te hebben vastgezeten, voordelig uit het fonds stappen. Een van de grote GBTC verkopers is waarschijnlijk de bankroete FTX exchange die over 2,2 miljoen oude GBTC aandelen beschikt en deze nu kan omwisselen voor dollars.

Verder moeten de betreffende aanbieders hun fondsen nog gaan promoten aan hun achterban en moeten bestaande beleggersadviseurs zich nog verdiepen in de respectieve ETF´s. Verder is er ook nog vijandigheid van banken en vermogensbeheerders waaronder Vanguard. Vanguard wil haar klanten geen toegang geven tot deze Bitcoin ETF´s.

Lancering van BlackRock Bitcoin ETF´s en andere aanbieders is een mijlpaal

Hoe het ook zij, de introductie van deze Bitcoin ETF´s en de succesvolle lancering van o.a. de BlackRock ETF is een nieuw tijdperk voor bitcoin en bitcoin´s adoptie als een beleggingsinstrument.

Een cruciale factor achter de indrukwekkende prestatie van BlackRock's ETF kan liggen in de doorgevoerde verlaagde kostenstructuur tijdens de prijzenoorlog, waardoor het een aantrekkelijkere optie wordt voor investeerders. Dit strategische voordeel in combinatie met de reputatie en het wereldwijde bereik van de financiële reus BlackRock heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de buitengewone instroom en het handelsvolume.

De lancering van BlackRock's Bitcoin ETF en de daaropvolgende instroom van bijna een half miljard dollar in slechts twee dagen tijd is niet alleen een bewijs van de toenemende belangstelling van investeerders in bitcoin. Het markeert ook een belangrijk keerpunt in de manier waarop bitcoin worden geïntegreerd in traditionele financiële systemen. Deze gebeurtenis is een voorteken van een nieuw tijdperk waarin bitcoin-investeringen een standaard onderdeel zal worden van steeds meer traditionele beleggingsportefeuilles. Hieronder kun je een video zien van BlockWorks met Mark Yusko over de lancering van de Bitcoin ETF´s.

Beschik je nog niet over bitcoin?

Lees dan ons artikel over waar je het beste bitcoin kunt kopen:

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Gerelateerde artikelen: