Coinmerce vs Bitvavo, welke exchange is beter, die van Bitvavo of Coinmerce?

01-05-2024

Coinmerce of Bitvavo? Welke handelsapp en dienst is beter voor me om te gebruiken voor het verhandelen van bitcoin? Zal ik kiezen voor Coinmerce of Bitvavo? We zullen het hier bespreken.

Bitvavo versus Coinmerce samenvatting: Coinmerce biedt een mooie handelsomgeving aan en app voor de beginner, maar in een vergelijking met het handelsplatform van Bitvavo, komt Bitvavo beter uit de bus. Daarvoor zijn verschillende redenen voor aan te geven. De belangrijkste is dat Bitvavo binnen afzienbare tijd een uitstekend handelsbeursplatform heeft ontwikkeld. Bitvavo biedt wereldwijd een van de meest liquide euro crypto spot exchange aan voor de meest veeleisende handelaar. Coinmerce is voornamelijk een makelaarsplatform met daarbij een extra exchange voor de cryptohandel in USDT. Dit handelsplatform voor USDT is voornamelijk opgezet in samenwerking met Binance. Toen Binance de Nederlandse markt moest verlaten, heeft Coinmerce een overstapservice aangeboden aan Nederlandse Binance klanten. Binance had geen euro-gateway, vandaar dat USDT wordt gebruikt op de Coinmerce exchange. Bitvavo lanceerde op eigen initiatief een eigen overstapservice voor Binance klanten. Hoe het ook zij, beide platforms zijn gemakkelijk in gebruik, echter Bitvavo biedt uiteindelijk de beste handelscommissies aan vooral groothandelaren die handelen in euro´s. Bitvavo beschikt over meer opties en ondersteunende diensten. Voor meer informatie: bezoek Bitvavo.

Introductie tot Coinmerce vs Bitvavo:

Coinmerce, een goed Nederlands makelaarsplatform. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om in Bitcoin en ongeveer 300 andere digitale activa te handelen. Naast handelsopties kunnen gebruikers ook hun activa staken of uitlenen om passief inkomen te genereren. Het platform, actief sinds 2017 met ongeveer 35 medewerkers, is gevestigd in Schiphol-Rijk en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Bitvavo beschikt over minder digitale activa, maar dat is niet zo vreemd aangezien Bitvavo een cryptohandelsbeurs is. Het kost tijd om een liquide orderboek voor een nieuwe coin op te zetten. Het is makkelijker om als een makelaar coins op o.a. Binance op te kopen en deze door te verkopen aan de gebruiker.

Coinmerce onderscheidt zich door zijn samenwerking met Binance in 2023, waarbij het klanten van Binance verwierf. Het biedt drie handelsmethoden: voor beginners, een swap service, en via de exchange. De swap-functie laat gebruikers crypto snel wisselen, bijvoorbeeld Bitcoin voor Ethereum. De exchange, die voornamelijk USDT-handel ondersteunt, is geschikt voor ervaren handelaren met lagere handelskosten dan de andere functies. Bitvavo is een pure op zichzelf staande crypto exchange voor de handel in euro´s. Bij Coinmerce zal men eerst Euro´s moeten omwisselen voor USDT om vervolgens deze te kunnen gebruiken op de Coinmerce exchange.

Het stakingprogramma van Coinmerce biedt beloningen voor het bijdragen aan de beveiliging van netwerken, met beloningen variërend tussen 1-5% per jaar. Daarnaast heeft het een Earn-programma, waarbij crypto wordt uitgeleend aan derde partijen, met variërende beloningen. Bitvavo heeft een soortgelijke staking dienstverlening waarbij gebruikers hun activa of kunnen uitlenen of staken voor een beloning. Een dienstverlening die naar onze mening met allerlei mogelijke derde partij risico´s komt en beter kan worden vermeden. Het beste is om te staken vanuit de eigen crypto wallet. Het vasthouden van digitale activa op een exchange of brokerage platform komt altijd met risico´s. Het beste is om de aangekochte activa, en dan vooral bitcoin, te bewaren op een bitcoin wallet in eigen beheer.

Coinmerce vergeleken met Bitvavo – de verschillen op een rijtje

Hierbij nog eens de belangrijkste verschillen op een rij tussen Coinmerce en Bitvavo:

  • Bitvavo is een handelsbeurs (exchange). Coinmerce is vooral een makelaar (broker). Een makelaar koopt op de grote exchanges in en verkoopt deze door aan haar gebruikers. Een handelsbeurs is een eigen marktplaats waar de gebruikers direct met elkaar handelen d.m.v. koop-en verkooporders. Bitvavo biedt wat lagere tarieven aan dan Coinmerce. Groothandelaren kunnen zelfs bijna zonder een commissie handelen. De transactiekosten variëren op Coinmerce ook, afhankelijk van het volume van de aankoop, met 0.2% voor beginners en swapdiensten, en 0.5% voor exchange-handel. Een standaard limietorder op Bitvavo komt met een transactiekostenpost van 0.15%. De handelskosten liggen naar gelang het maandelijkse volume in euro´s bij Bitvavo tussen de 0,03% en 0,25%. Hiermee zijn Bitvavo's kosten één van de laagsten van de markt.
  • Bitvavo biedt meer dan 200 activa aan. Coinmerce biedt zelfs meer dan 300 activa aan. Dit is naar onze mening niet zo relevant, aangezien we alleen een belegging in bitcoin aanbevelen aan onze lezers. De sterke uitbreiding aan coins bij Coinmerce zal zeker te maken hebben met de samenwerking met Binance. Coinmerce heeft veel Nederlandse klanten van Binance kunnen overnemen. Binance heeft in 2023 de Nederlandse markt verlaten.
  • Bitvavo biedt extra mogelijkheden o.a. d.m.v. een API kan er o.a. verbinding worden gemaakt met een handelsbotplatform, belastingsoftware of een crypto-indexbeleggingsfonds. Coinmerce beschikt niet over een API. Echter, Coinmerce beschikt wel standaard over ingebouwde handelsbots in drie varianten: defensief, neutraal en agressief, afhankelijk van het handelsrisico en rendement.
  • Bitvavo biedt een accountgarantie aan. Coinmerce biedt geen accountgarantie aan. Als iemand ondanks de genomen beveiligingsmaatregelen ongeoorloofd toegang krijgt tot een Bitvavo-account en geld verduistert, kan de gebruiker in aanmerking komen voor een vergoeding van maximaal EUR 100.000 euro onder het Bitvavo Accountgarantie-programma.
  • Coinmerce heeft een OTC-desk. Dit heeft Bitvavo nog niet Een OTC-desk, of 'Over-The-Counter'-desk, is een dienst waarmee grote hoeveelheden bitcoin buiten de reguliere exchange (orderboek) om verhandeld kunnen worden. Dit is vooral nuttig voor grote beleggers, zoals institutionele beleggers of vermogende individuen, die grote transacties willen uitvoeren zonder de marktprijs significant te beïnvloeden.
  • Bitvavo heeft meer prijzen gewonnen voor haar dienstverlening dan Coinmerce. Beste Crypto Broker bij de CashCow awards 2021 & 2023, Beste Crypto Exchange keuze IEX Gouden Stier etc.

Conclusie Bitvavo versus Coinmerce

Coinmerce heeft een mooi en goed cryptohandelsplatform opgezet met vele verschillende diensten voor redelijke tarieven. In principe is Coinmerce een makelaar en is de huidige USDT crypto exchange beperkt. Coinmerce is geen liquide euro crypto spot exchange. Wil je echt goed en goedkoop crypto´s en vooral bitcoin verhandelen voor euro´s zul je beter bij Bitvavo terecht kunnen. Bitvavo komt als een echte bitcoin- en crypto-handelsbeurs beter uit de bus dan Coinmerce. Dit neemt verder niet weg dat Coinmerce de moeite waard is om zelf eens te bekijken en beide diensten eens met elkaar te vergelijken.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikelen:

Bronnen: eigen onderzoek en nieuwsartikelen op Bitcoin Daily, verder een uitgebreid review over Coinmerce op Bitcoin Gids.