De nadelen met het gebruik van Bitvavo´s crypto-handelsplatform

01-05-2024

Wat zijn de nadelen van Bitvavo? Bitvavo is in snelle tijd de meest populaire handelsbeurs van Nederland geworden. Dat is niet voor niets, het is een gemakkelijk te gebruiken platform voor zowel beginners als gevorderden die voordelig bitcoin willen verhandelen. Bitvavo biedt een liquide euro spotmarkt voor het kopen en verkopen van bitcoin, echter voor de meer gevorderde handelaren zijn er een aantal zaken die ontbreken en als nadelen kunnen worden beschouwd.

De nadelen van Bitvavo op een rijtje:

Hier volgt een opsomming van een aantal nadelen die kleven aan het gebruik van het handelsplatform van Bitvavo.

  1. In de eerste plaats is er geen mogelijkheid om leveraged trade orders te plaatsen of te wel met een hefboom te handelen. Dit biedt handaren over de mogelijkheid om bij Bitvavo te lenen om een grotere positie te kunnen innemen. Het kunnen inzetten van een hefboom biedt een handelaar over meer flexibiliteit. Wanneer de omstandigheden het toelaten kan met een kleiner bedrag hetzelfde potentiële rendement kunnen worden behaald. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook hoe hoger het risico. Bybit is natuurlijk een goed voorbeeld van een exchange waar handelaren met weinig restricties hefbomen kunnen inzetten. Short gaan op Bitvavo of Long gaan op het Bitvavo handelsplatform is niet mogelijk; wel op het handelsplatform van Bybit.
  2. In de tweede plaats is er geen mogelijkheid om te handelen in termijncontracten. Bitvavo is een pure spot exchange voor digitale activa, geen futures exchange. Het handelen in o.a. bitcoin termijncontracten is zeer populair en ook een belangrijk instrument van professionele handelaren om bijvoorbeeld spot posities te hedgen.  Niettemin, ook het handelen in termijncontracten is niet iets weggelegd voor de doorsnee particulier, maar eerder een goed gereedschap in de handen van een professionele handelaar. Bybit is de beste crypto-derivatenbeurs voor de gevorderde handelaar.
  3. In de derde plaats is Bitvavo vooral een euro spot exchange waar je uitstekend kunt handelen in o.a. de EUR-BTC handelspaar met behulp van een trading bot.
  4. Je kunt er ook USD stablecoins kopen, USDT en USDC, echter deze niet verhandelen voor bitcoin of een andere cryptomunt. De meest liquide markten voor cryptomunten worden vooral in USDT verhandeld op de globaal opererende exchanges. Bitvavo is niet geschikt als je cryptomunten wilt verhandelen met USDT of USDC. De crypto-euromarkten zijn verder niet zo liquide in vergelijking met Bybit. Op Bitvavo kan een handelaar in bepaalde tokens een illuidity warning kunnen krijgen.
  5. Bitvavo biedt geen complete kredietmarktplaats aan. Er is wel een staking dienstverlening waarbij gebruikers een rentevergoeding kunnen krijgen over hun tegoeden.  Niettemin, over het algemeen kan dit niet als een nadeel van Bitvavo worden aangerekend aangezien dit eigenlijk een volledig aparte bedrijfstak is. Bovendien een risicovolle bezigheid.
  6. In de zesde plaats biedt Bitvavo geen andere financiële diensten aan zoals een beleggingsdienst in fractionele effecten of een betaalkaart die gekoppeld is aan de handelsrekening van een gebruiker. Steeds meer exchanges worden steeds meer ingericht als een compleet beleggingsplatform. Natuurlijk beschikt Bybit over alles wat een gebruiker mag wensen, waaronder een kredietmarktplaats, decentrale beurs, launchpad voor crypto-startups, betaalkaart enz. Van de andere kant zien we ook bekende digitale banken zoals Revolut en N26 in deze richting bewegen.

Ten slotte, Bitvavo is gevestigd in Nederland en daardoor belast met de veeleisende regelgeving die de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, met plezier toepast. Een nadeel bij het gebruik van Bitvavo, maar in feite ook elke andere Nederlandse partij, dat er vragen kunnen worden gesteld over de herkomst van inkomen. Op financiële privacy moet je niet rekenen. Van de andere kant, kan een bank en de belastingdienst je niet meer het leven zuur maken. Tevens heeft Bitvavo een integratie met een belastingrapportage software tool om veel tijd en ellende te besparen op dat gebied. Het betekent dat je uiteindelijk alles netjes kunt verantwoorden en je winst kunt uitkeren naar je bankrekening.

Conclusie over de nadelen met het Bitvavo cryptoplatform:

Bitvavo biedt een prima euro spot exchange aan voor de handel in bitcoin. De nadelen die zijn verbonden aan het gebruik van het handelsplatform van Bitvavo zijn vooral van toepassing voor een professionele handelaren die gebruik wil maken van hefbomen en termijncontracten; en verder veelal wil handelen met USDT op de meer liquide cryptomarkten. In onze opvatting is dit voor de doorsnee particuliere belegger en handelaar geen nadeel of probleem, maar eerder een bescherming voor verliezen.

De meeste handelaren nemen vaak te veel risico en verliezen geld in de volatiele cryptomarkten. In combinatie met termijncontracten en een hefboom kan een positie al snel worden geliquideerd. We raden onze lezers af om te speculeren met allerlei cryptomunten en tokens. Deze speculatieve fintech projecten hebben niks met de ontwikkeling van bitcoin te maken als een nieuwe vorm van decentraal solide geld-protocol voor dit digitale informatietijdperk. Voor de meeste beleggers volstaat het met een belegging in bitcoin en kan de handel in de bredere risicovolle cryptomarkt het beste worden vermeden. Een crypto index zou als compliment het beste passen naast een positie in bitcoin. Dit kan worden gerealiseerd door een Bitvavo rekening te combineren met een rekening bij Diamond Pigs, een handelsbotplatform waar o.a. een bitcoin handelstrategie en crypto index handelsstrategie binnen 20 minuten kan worden opgezet en automatisch worden uitgevoerd. Dit volstaat en is in feite al risicovol genoeg.

Natuurlijk voor die professionele traders die echt zoeken naar de beste liquiditeit en de meeste functionaliteit die bij Bitvavo ontbreekt, is Bybit of Binance op dit moment het beste adres. Een Bybitrekening kan in dit geval prima worden gecombineerd met een Bitvavo rekening. Bij Bitvavo wordt met EUR USDT gekocht en verder doorgestoten naar Bybit om daar in XRP futures met een hefboom te kunnen handelen. We hopen dat dit artikel over de nadelen van Bitvavo waardevol is. Voor andere artikelen over Bitvavo, zie hieronder:

Onze Bitvavo review

Bitvavo versus Binance - welke exchange is beter?

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Bitvavo wijst DCG terugbetalingsvoorstel af